ΙΣΑ: 55χρονος ασθενής περιμένει 4 μήνες για ακτινοθεραπεία

ΙΣΑ: 55χρονος ασθενής περιμένει 4 μήνες για ακτινοθεραπεία

Τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλλει για μία ακόμη φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή την περίπτωση 55χρονου ασθενούς, ο οποίος περιμένει εδώ και 4 μήνες για να αρχίσει τη θεραπεία του.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ογκολογικών ασθενών.

«Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνά σταθερά τους δύο μήνες, ενώ σε κάποια νοσοκομεία φτάνει τους πέντε μήνες. Πρόκειται για χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενούς και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου. Επιπρόσθετα ο τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα» αναφέρει ο ΙΣΑ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά: «Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για τη ζωή των ασθενών, με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα). Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών».

Τέλος, ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις δυσλειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας στο τηλέφωνο 2130117372.