ΥΓΕΙΑ

Συνάντηση ΟΕΝΓΕ - Ξανθού για τα προβλήματα στο ΕΣΥ

Συνάντηση ΟΕΝΓΕ - Ξανθού για τα προβλήματα στο ΕΣΥ

Εκτεταμένη αναφορά στο πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, έκανε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, κατά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη (06/07/2016).

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ τόνισαν ότι οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ενώ παράλληλα έχουν ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να έχουν φτάσει στα όρια του burn-out. Επίσης τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, η ανάγκη επίσπευσης των κρίσεων για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός των νοσοκομείων αλλά και οι επιθέσεις που δέχονται συχνά γιατροί και προσωπικό, οι οποίες χρήζουν νομικής υποστήριξης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε στην αύξηση του ορίου αγορών για τα νοσοκομεία, του κονδυλίου για την ΠΦΥ και των επικουρικών γιατρών και πρόσθεσε ότι έχει γίνει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για νέα παράταση του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού (η τρέχουσα λήγει στις 30/9/2016), έτσι ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Ο κ. Ξανθός τόνισε, επίσης, ότι ακριβώς επειδή προέρχεται από το ΕΣΥ, γνωρίζει πολύ καλά ότι το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία είναι κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο –τόσο σε εργασιακό, όσο και σε μισθολογικό επίπεδο- και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί το σήμα ότι σταμάτησε η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης, απαξίωσης και αποδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης των προηγούμενων χρόνων. Επίσης, αναφέρθηκε στην επιλογή των νέων διοικητών, οι οποίοι διαθέτουν πλούσια βιογραφικά και εμπειρία στα οικονομικά και στη διοίκηση, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ευστάθεια του συστήματος υγείας. Επιπλέον, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες της ανάγκης εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή οδηγία για το θέμα του ωραρίου των γιατρών και στην επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Ομοσπονδία για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας (Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τις προμήθειες που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα προχωρήσει μέσα στο φθινόπωρο).

Σχετικές ειδήσεις