Αυτοψία Newsbomb.gr: Κίνηση στην Αθήνα - Πώς τα τουριστικά λεωφορεία επιδεινώνουν το πρόβλημα (pics)

Η κίνηση στην Αθήνα είναι ένα χρόνιο…

«Πρεμιέρα» Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών: Στο επίκεντρο το casus belli της Άγκυρας

Την πρώτη του σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών…

Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας: Υπενθυμίσαμε στον Έλληνα πρέσβη το Casus Belli

"Στον Έλληνα Πρέσβη υπενθύμισαν την απόφαση της…

Παναθηναϊκός: «Να γίνει πράξη η επιθυμία των δύο συλλόγων»

Με ανακοίνωσή του ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, καλεί…

«Βόμβα» Ρέγκλινγκ για περικοπές συντάξεων

«Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα…

Αλλαγές στο Παρατηρητήριο Τιμών φέρνει το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες

Αλλαγές στο Παρατηρητήριο Τιμών φέρνει το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες

Διορθώσεις στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών θα περιέχει το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες του ΕΣΥ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Της Διονυσίας Προκόπη

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στον Real FM την Τρίτη (18/10/2016), αναφέρθηκε σε ελλείψεις που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία, ακόμα και σε ορισμένα πολύ φθηνά υλικά, καθώς «υπήρχε ένα σύστημα προμηθειών το οποίο εξαιτίας στρεβλώσεων που είχε με το Παρατηρητήριο Τιμών, με τις χαμηλότερες τιμές, με τη δυσκολία που είχαν πολλοί προμηθευτές να εκτελούν τις προμήθειες και τις παραγγελίες κανονικά».

Από την άλλη, υπήρχε και το αντίστροφο φαινόμενο, όπως στην περίπτωση των φίλτρων τεχνητού νεφρού με συνθετική μεμβράνη για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, θέμα με το οποίο ασχολείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής, εντοπίσθηκαν πρακτικές από εταιρείες, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού. Δηλαδή, μετά από συνεννόηση οι τιμές «κλείδωναν» σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας να μην υπάρχουν χαμηλές τιμές.

Το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες θα περιέχει δικλείδες ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα, είτε dumping τιμών είτε υπερκοστολογήσεων. Θα τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (τεχνικές, ποιοτικές κτλ.), οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται ώστε να «κλειδώνουν» οι τιμές στο Παρατηρητήριο, τον τελικό έλεγχο των οποίων θα έχει το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν κωδικοί ανά προϊόν προμήθειας. Με βάση τα παραπάνω, θα ορίζεται μία κεντρική τιμή ανά κωδικό προϊόντος, η οποία θα είναι η ανώτατη για τη διενέργεια όλων των διαγωνισμών για τις συγκεκριμένες προμήθειες στα νοσοκομεία της χώρας.