ΥΓΕΙΑ

Βασίλης Οικονόμου: Στα «τυφλά» η φαρμακευτική αγωγή στους φορείς του HIV

Βασίλης Οικονόμου: Στα «τυφλά» η φαρμακευτική αγωγή στους φορείς του HIV

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν σταματήσει οι εξετάσεις ιικού φορτίου των νοσούντων από τον ιό HIV (AIDS), καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, σε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν ακόμη 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζεται: «Οι εξετάσεις αυτές αφορούν τον έλεγχο του ιικού φορτίου και της μοριακής αντοχής και πρέπει να γίνονται δύο φορές το χρόνο. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων παρακολουθούμενων ατόμων που είναι φορείς του ιού HIV (AIDS) ανέρχεται στους 8.600, οι οποίοι, όπως φαίνεται, αδυνατούν πλέον να παρακολουθήσουν την πορεία της νόσου. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ιατροί στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων να δίνουν φαρμακευτική αγωγή χωρίς να έχουν καμία πρόσφατη ιατρική εξέταση στα χέρια τους. Οι πρακτικές αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των νοσούντων, καθώς ο κίνδυνος βλάβης της υγείας των ασθενών, λόγω υποτροπής της κατάστασής τους και ενεργοποίησης της μεταδοτικότητας της νόσου, μεγαλώνει κατακόρυφα, με την έλλειψη παρακολούθησής τους».

Ο κ. Οικονόμου κατηγορεί για αδιαφορία την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για λανθασμένες προτεραιότητες και πρακτικές και ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για τους λόγους της καθυστέρησης επί 1,5 χρόνο των ιατρικών ελέγχων και πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμού για την προμήθεια του αναγκαίου υλικού.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, πάντως, είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο χρηματοδότηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ τεσσάρων Εργαστηρίων- Εθνικών Κέντρων Αναφοράς για τις εξετάσεις ιικού φορτίου, μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια αντιδραστηρίων. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό εάν προχώρησαν οι αντίστοιχες διαδικασίες.

Σχετικές ειδήσεις