ΥΓΕΙΑ

Πολάκης: Το Γ.Ν. Θήρας θα παραμείνει ένα δημόσιο νοσοκομείο

Πολάκης: Το Γ.Ν. Θήρας θα παραμείνει ένα δημόσιο νοσοκομείο

Επίθεση σε όλους όσοι περιμένουν την αποτυχία του εγχειρήματος λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, ώστε «να αδράξουν την ευκαιρία για να το αποκτήσουν σε τιμή ευκαιρίας», εξαπέλυσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», την οποία κατηγορεί ότι συμπράττει με «τα πιο σκοτεινά ιδιωτικά συμφέροντα».

«Σε τι άλλο θα μπορούσε να στηρίξει η συγκεκριμένη εφημερίδα τον οχετό ψεύδους, που για ακόμα μία φορά εξαπέλυσε, παρά σε βασιλικά διατάγματα του 1948. Σε ένα τέτοιο διάταγμα αναφέρεται πως μόνο το οικόπεδο, στο οποίο εκ των υστέρων κατασκευάστηκε το κτήριο του Κέντρου Υγείας Θήρας, παραχωρήθηκε από την Κοινότητα Θήρας. Βέβαια οι "έγκυροι" πληροφοριοδότες της εφημερίδας ξέχασαν να την ενημερώσουν, ότι υπάρχουν μεταγενέστερα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν πως το συγκεκριμένο κτήριο ανήκει στο υπουργείο Υγείας.

Στο χώρο που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Θήρας διαμένει νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και κανένας απολύτως ιατρός από το προσωπικό του Γ.Ν. Θήρας. Το γεγονός ότι για να στηρίξουν την τραγικότητα που προεξοφλούσε ο τίτλος του εν λόγω άρθρου, δεν δίστασαν να "εισβάλουν" στο χώρο όπου διαμένει εργαζόμενη, η οποία βρίσκεται σε άδεια και τον είχε αφήσει κλειδωμένο, είναι ενδεικτικό του ήθους όσων συνετέλεσαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου άρθρου.

Οι πληροφοριοδότες της εφημερίδας, είτε εσκεμμένα από δόλο, είτε ακούσια από ανικανότητα, δεν ενημέρωσαν την εφημερίδα, πως η χρήση του κτηρίου έχει παραχωρηθεί από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια στο Γ.Ν. Θήρας και πως κατόπιν εντολής του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες προσωρινής αποκατάστασης κάποιων προβλημάτων, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία της ανάθεσης σε μελετητή η πλήρης μετασκευή του χώρου, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες διαμονής των εργαζόμενων. Παρ’ όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, ως προς την εξεύρεση στέγης για τους ιατρούς, δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα παρά την επιδότηση ενοικίου από τοπικούς φορείς, η στέγη τους να εξασφαλίζεται με πολύ κόπο μεμονωμένων ανθρώπων» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό, το υπουργείο τονίζει ότι, «παρά την οργανωμένη προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση των ενδιαφερόμενων ιατρών, από γνωστούς κύκλους», το νοσοκομείο θα στελεχωθεί πλήρως και θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την αυξημένη κίνηση της τουριστικής περιόδου.

Για το μόνιμο ιατρικό προσωπικό θα γίνει εξίσωση του μισθολογίου με αυτό του ΕΣΥ. Όσον αφορά στους αποσπασμένους ιατρούς από το ΕΣΥ ή το ΠΕΔΥ, προβλέπεται μηνιαίο επίδομα απόσπασης 600 ευρώ, ενώ το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι έχει εξομαλυνθεί πλήρως η διαδικασία πληρωμής των εφημεριών.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2017 ανέρχεται στα 5,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,43 εκατ. ευρώ εξασφαλίζονται από την κρατική επιχορήγηση, με δυνατότητα το ποσό αυτό να αυξηθεί, εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Ως προς το θέμα της σίτισης των εργαζόμενων στο Γ.Ν. Θήρας, κάθε εβδομάδα συντάσσεται κατάλογος με τους εργαζόμενους οι οποίοι αιτούνται σίτιση και με βάση αυτόν τον κατάλογο γίνεται ο προγραμματισμός των μαγειρείων. Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι «η Διοίκηση του νοσοκομείου δεν αρνήθηκε ποτέ τη σίτιση οποιουδήποτε εργαζόμενου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, διαμηνύει ότι το νοσοκομείο Θήρας θα παραμείνει ένα δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όποιον πολίτη της χώρας το έχει ανάγκη, «όσο βρώμικος κι αν είναι ο πόλεμος εναντίον του δημόσιου χαρακτήρα του». Καλεί δε την τοπική κοινωνία «να προασπίσει το δικαίωμά της για ελεύθερη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να στηρίξει τη λειτουργία του Γ.Ν. Θήρας, να σταθεί εμπόδιο στα ιδιωτικά συμφέροντα που αντιμάχονται το Δημόσιο χαρακτήρα του».

Αναφέρεται, επίσης, σε τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία δήλωσαν ενώπιον συνεργατών του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, πως επιθυμούν το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, παρά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαντορίνη, υποστήριξε πως το συγκεκριμένο εγχείρημα θα αποτύχει, ενώ παράλληλα υπεραμύνθηκε της θέσης του για ιδιωτικοποίησή του. Τέλος, το υπουργείο Υγείας αναμένει με «ενδιαφέρον» την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις