ΥΓΕΙΑ

ΕΚΑΒ: Αυτή είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου

ΕΚΑΒ: Αυτή είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Συγκριτικά στοιχεία για την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας σε νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν ιδιαιτέρως αυξημένη τουριστική κίνηση του καλοκαιρινούς μήνες, έδωσε το ΕΚΑΒ.

Η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας υποστηρίζει ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί ως προς τη στελέχωση, συγκρίνοντας με το 2010, και σημειώνει ότι, ειδικά η επάρκεια ασθενοφόρων δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, στη Σαντορίνη ο τομέας του ΕΚΑΒ διέθετε το 2010 8 διασώστες. Τον Δεκέμβριο του 2015, είχαν απομείνει μόλις δύο, γιατί οι άλλοι δύο συνάδελφοί τους πήραν άδεια του 2014. Σήμερα το ΕΚΑΒ διαθέτει στη Σαντορίνη, έξι διασώστες και σε συνεργασία με διασώστες της ΑΕΜΥ (σ.σ της διαχειρίστριας εταιρείας του νέου νοσοκομείου) καλύπτουν το νησί με ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη λειτουργία.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να προσληφθούν άλλοι πέντε διασώστες, συμπληρώνοντας τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των έντεκα διασωστών. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί πλήρως η ύπαρξη ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση, ενώ ταυτόχρονα σε ορισμένες βάρδιες το νησί θα καλύπτεται και με δεύτερο ασθενοφόρο, αναφέρει η διοίκηση του ΕΚΑΒ. Μεγάλο πρόβλημα, πάντως, παραμένει η εξεύρεση στέγης στο νησί για όλους τους διασώστες, λόγω των υψηλότατων ενοικίων.

Στην Πάρο, ο τομέας του ΕΚΑΒ από το 2008 έως το 2015 διέθετε από δύο έως έξι διασώστες. Εδώ και ένα χρόνο, το νησί καλύπτεται πλήρως με ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια. Σύντομα, πρόκειται να προσληφθούν άλλοι δυο διασώστες (ήδη έχει αναρτηθεί από τον ΑΣΕΠ η οριστική κατάσταση των προσληφθέντων) και έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες για ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια.

Την ίδια εικόνα για την Πάρο δίνει και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Δυτ. Κυκλάδων, η οποία επισημαίνει σε πρόσφατη ανακοίνωση ότι το ΕΚΑΒ Πάρου, «το τελευταίο διάστημα, λειτουργεί με πλήρη επάρκεια τις βάρδιες και τον εξοπλισμό».

Η Μύκονος το 2010 διέθετε οκτώ διασώστες, το 2012 αυτοί μειώθηκαν στους επτά και το 2014 στους έξι. Σήμερα διαθέτει πάλι επτά διασώστες, ενώ σε λίγο καιρό θα διαθέτει έντεκα αφού επίκειται η πρόσληψη άλλων τεσσάρων. Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός για την κάλυψη ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάρδια. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ τονίζει, επίσης, την εξαιρετική συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυκόνου που έχει ως αποτέλεσμα να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες του νησιού.

Οι υπόλοιπες προσλήψεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί σύντομα αφορούν την Κω, τη Νάξο και την Τήνο. «Πλέον το Ν. Αιγαίο όπου είχαμε χρόνια προβλήματα κάλυψης με προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενισχύεται σημαντικά» αναφέρει η διοίκηση του ΕΚΑΒ και προσθέτει ότι από τις επόμενες 93 μόνιμες προσλήψεις διασωστών, οι 16 αφορούν νησιωτικούς τομείς. Επιπλέον, στις αρχές του Σεπτέμβρη θα γίνει η κατανομή για άλλες 40 μόνιμες θέσεις διασωστών για όλη την Ελλάδα.

Ως προς τα ασθενοφόρα, τέλος, το ΕΚΑΒ θα προχωρήσει σε συμπληρωματική προμήθεια 12 ασθενοφόρων κυρίως μικρού όγκου, η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΠΕΠ του Ν. Αιγαίου της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Σχετικές ειδήσεις