ΥΓΕΙΑ

Οξυγόνο με ίδια μέσα θα παράγουν τα νοσοκομεία της Κρήτης και της Σύρου

Οξυγόνο με ίδια μέσα θα παράγουν τα νοσοκομεία της Κρήτης και της Σύρου

Ανεξάρτητο στην παραγωγή οξυγόνου το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου – Σειρά παίρνουν τα νοσοκομεία της Κρήτης

Μονάδα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου εγκαταστάθηκε στο Γενικό Νοσοκομείου Σύρου. Στο εξής το νοσηλευτικό ίδρυμα θα είναι απολύτως ανεξάρτητο στην παραγωγή οξυγόνου, προς όφελος των νοσηλευομένων ασθενών και του δημοσίου συμφέροντος, όπως σημειώνει η διοικήτρια, Μαργαρίτα Μπουραντά.

Σύντομα και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων θα παράγει και θα εμφιαλώνει ιατρικό οξυγόνο με ίδια μέσα αντί να το προμηθεύεται από ιδιωτικές εταιρείες όπως γίνεται σήμερα, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση.

Ο διοικητής Μηνάς Βουλγαρίδης ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο Χανίων είναι ένα από τα πέντε δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 1.400.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να αποκτήσουν εξοπλισμό παραγωγής αέριου οξυγόνου. Το ετήσιο κόστος της προμήθειας ιατρικού οξυγόνου για το νοσοκομείο Χανίων ανέρχεται σήμερα σε 155.000 ευρώ.

Τα υπόλοιπα νοσοκομεία είναι το νοσοκομείο Ρεθύμνου, το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και το Βενιζέλειο. Στο νοσοκομείο Χανίων, στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο θα πραγματοποιείται εντός των νοσοκομείων και εμφιάλωση του οξυγόνου για ιδία χρήση.

Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαρίδη, «η εξοικονόμηση πόρων που επιτυγχάνεται σε επίπεδο Κρήτης είναι ιδιαιτέρως σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι η απόσβεση του κόστους της εγκατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή οξυγόνου στα νοσοκομεία του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο) θα γίνει σε 17 μήνες, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου) σε λιγότερο από τρία χρόνια».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις