ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: Η αναμονή για ακτινοθεραπεία δεν ξεπερνά τους 3 μήνες

Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: Η αναμονή για ακτινοθεραπεία δεν ξεπερνά τους 3 μήνες

Προτεραιότητα σε περιστατικά που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τον αριθμό των καρκινοπαθών οι οποίοι μένουν χωρίς ακτινοθεραπεία ανά έτος λόγω έλλειψης μηχανημάτων, απαντά η διοίκηση του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας».

Ο πρόεδρος – διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Δενδραμής, διευκρινίζει: «Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία δεν ξεπερνά σήμερα τους 3 μήνες, από 7 που ήταν τον Ιούνιο του 2016, υπάρχει πρόνοια και δίνεται προτεραιότητα σε περιστατικά που βιβλιογραφικά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Για τα περιστατικά αυτά αποφασίζει τριμελής επιτροπή από επιστήμονες της υγείας, που έχει συσταθεί προκειμένου να τηρηθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην επιλογή. Τα επείγοντα επίσης περιστατικά αντιμετωπίζονται αυθημερόν με τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες».

Ως προς τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, στον «Άγιο Σάββα» βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία από το Σεπτέμβριο το 2016 και οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές (ο ένας δωρεά της οικογένειας Αγγελόπουλου και ο άλλος μέσω ΕΣΠΑ). Τα εγκαίνια των δύο μηχανημάτων θα γίνουν σύντομα, προσθέτει ο κ. Δενδραμής.

«Με απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου, τέθηκε εκτός λειτουργίας από την αρχή του έτους το ένα κοβάλτιο παλαιάς τεχνολογίας με πλήρως εξασθενημένη πηγή. Τα περιστατικά όλα καλύφθηκαν από τους νέους γραμμικούς επιταχυντές υψηλής τεχνολογίας οι οποίοι παρέχουν καλύτερη και ποιοτικότερη θεραπεία. Θα ακολουθήσει και η απόσυρση - πολύ σύντομα - ενός ακόμη κοβαλτίου παλαιάς τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση στα τέλη του 2016 υπέβαλε αίτημα για την προμήθεια ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος μαζί με τους ήδη υπάρχοντες θα συμβάλλει σε περεταίρω αποκλιμάκωση της λίστας αναμονής, και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώνεται σύντομα.

Επίσης ένα ακόμη κοβάλτιο λειτουργεί στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας "Ν. Κούρκουλος", το οποίο –πέραν των συμβατικών θεραπειών- χρησιμοποιείται και για ολοσωματική θεραπεία στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταμόσχευσης μυελού, θεραπεία η οποία πραγματοποιείται σε 2 μόνο κέντρα (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε όλη τη χώρα» τονίζει η διοίκηση του νοσοκομείου.

«Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται προσπάθεια για ανεύρεση πόρων αλλά και για τη μεταφορά αδιάθετου γραμμικού επιταχυντή (η τοποθέτηση μπορεί να γίνει άμεσα αφού και ο χώρος είναι έτοιμος αλλά και το προσωπικό υπάρχει), ο οποίος θα αντικαταστήσει, τον γραμμικό επιταχυντή 25ετίας. Υπογραμμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος γραμμικός επιταχυντής είχε αγοραστεί για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς αλλά επειδή υποδομές και προσωπικό δεν υπήρχαν, τοποθετήθηκε τότε στον Άγιο Σάββα. Επιδίωξή μας, επίσης, είναι στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος" να τοποθετηθεί ένας ακόμη υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής.

Στην επίτευξη της σημαντικότατης αυτής μείωσης του χρόνου αναμονής, βασικός συντελεστής ήταν το προσωπικό νοσοκομείου μας (Επιστήμονες υγείας - Διοικητικό -Τεχνικό), στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια. Γίνεται επίσης σαφές ότι το προσωπικό του νοσοκομείου λειτουργεί σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) και είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει οποιοδήποτε νέο μηχάνημα ακτινοθεραπείας και να εφαρμόσει οποιαδήποτε νέα τεχνολογία (IMRT ή άλλη), αφού διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία αλλά και μεγάλη εμπειρία, μετά την πλήρη λειτουργία των νέων γραμμικών επιταχυντών, αλλά και του νέου σύγχρονου εξομοιωτή ο οποίος έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι δωρεά ανώνυμου.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους επόμενους μήνες, αν όχι τον επόμενο, θα δώσει την δική της απάντηση με την έγκριση προμήθειας του νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος θα αντικαταστήσει τα 2 κοβάλτια παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία και θα αποσυρθούν.

Τέλος, στο νοσοκομείο μας λειτουργούν δύο σύγχρονες μονάδες διάλυσης φαρμάκων (μία στο κεντρικό κτήριο και μία στο Κ.Η.Ν. "Νίκος Κούρκουλος". Οι διαλύσεις γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του νοσοκομείου (νοσηλευτές, βοηθούς φαρμακείου, παρασκευαστές κ.λ.π.), τηρουμένων των προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας. Την επιστημονική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι επιστήμονες υγείας (φαρμακοποιοί)» καταλήγει ο κ. Δενδραμής.

Σχετικές ειδήσεις