ΥΓΕΙΑ

Πολάκης: Αδιάβαστος ο «γητευτής μουλαριών», κ. Γιαννάκος

Πολάκης: Αδιάβαστος ο «γητευτής μουλαριών», κ. Γιαννάκος

Οξεία απάντηση στην ΠΟΕΔΗΝ και προσωπικά στον πρόεδρό της Μιχάλη Γιαννάκο, δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με αφορμή τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας για την εξέταση με PET-CT, για την ανίχνευση καρκίνου σε αρχικά στάδια.

Η ΠΟΕΔΗΝ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αναμονή για την εξέταση στα 4 δημόσια νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν ποζιτρονικό τομογράφο, διαρκεί 1,5 μήνα και ότι οι καρκινοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας αναγκάζονται να κάνουν την εξέταση σε νοσοκομεία της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και άλλων γειτονικών χωρών.

Τους ισχυρισμούς της ΠΟΕΔΗΝ είχε αντικρούσει νωρίτερα, η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Ο Παύλος Πολάκης χαρακτηρίζει «κατ’ ευφημισμόν εκπρόσωπο των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κατ’ ουσία γητευτή μουλαριών» τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και τον κατηγορεί ότι «σίγουρα δεν γνωρίζει (...) ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. παρέλαβε σε λειτουργία μόνο ένα PET-CT σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργούν PET-CT σε 5 δημόσια νοσοκομεία και όχι σε 4 όπως ψευδώς αναφέρεται στο δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ. Για του λόγου το αληθές PET – CT λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον Ευαγγελισμό, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, στο Μεταξά, στο Θεαγένειο και στο Παπαγεωργίου. Επίσης στο επόμενο διάστημα εγκαθίστανται PET – CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και στο ΓΟΝΚ των Αγίων Αναργύρων από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Τέλος, σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την αγορά και τοποθέτηση PET-CT και σε άλλα νοσοκομεία περιφερειών της χώρας.

Όσον αφορά στη λειτουργία των PET-CT και στην αναμονή για την εν λόγω εξέταση, στα δημόσια νοσοκομεία που λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στο δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ. Η αναμονή για την εξέταση ανέρχεται στη μία εβδομάδα.

Αδιάβαστος πιάνεται ο κ. Γιαννάκος και στο κόστος της εξέτασης. Η εξέταση PET-CT έχει ανακοστολογηθεί από τις 26/10/2016 (ΦΕΚ 4368/26.10.16, Τεύχος Β) και πλέον το κόστος της ιατρικής πράξης ανέρχεται στα 400 €, από 700 € που κόστιζε πριν, ενώ το κόστος του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται ανέρχεται σήμερα στα 700 €, από 800 € που κόστιζε στο παρελθόν. Για την πραγματοποίηση της εξέτασης σε ιδιωτικό κέντρο ο ασθενής επιβαρύνεται ΜΟΝΟ με τη συμμετοχή του (15%) στην ιατρική πράξη. Αυτό σημαίνει πως ένας ασθενής που θα επιλέξει να πραγματοποιήσει την εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο θα πληρώσει 60 ευρώ.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν οι απόλυτες ενδείξεις για την πραγματοποίηση της εξέτασης, οι ασθενείς καταθέτουν το φάκελό τους στην αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ, όπου εξετάζεται κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις ξεχωριστά. Από το Γενάρη του 2017 έως σήμερα, από τα 450 αντίστοιχα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο ΚΕΣΥ, έχουν εγκριθεί τα 356.

Τέλος, όσον αφορά στην παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, αν ο κ. Γιαννάκος ενημερωνόταν από τη Διαύγεια, θα γνώριζε ότι με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής θα εγκατασταθούν δύο μίνι κυκλοτρόνια στο ΓΟΝΚ Αγίων Αναργύρων και στο Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά, ενώ και σε αυτή την περίπτωση σύντομα θα ανακοινωθεί η εγκατάσταση και άλλων κυκλοτρονίων σε νοσοκομεία της χώρας.

Μετά την ανάταξη και τη σταθεροποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, έχει πλέον ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο, αυτό της σταδιακής αναβάθμισής του. Αυτό είναι πλέον ορατό, τόσο στους λειτουργούς του συστήματος, όσο και στους ασθενείς. Ο έντρομος κ. Γιαννάκος αντιλαμβανόμενος την απώλεια της όποιας ισχύος του έδινε στο παρελθόν το πελατειακό σύστημα και η δυνατότητα συνδιοίκησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, έχει διαθέσει τα μουλάρια του για την έλξη του κάρου του παραληρηματικού αντικυβερνητικού λόγου, μα θα πρέπει να ξέρει ότι τα μουλάρια, άλογα κούρσας δεν γίνονται» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις