ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Ο ενιαίος κλάδος νοσηλευτικής δεν συνεπάγεται υποβάθμιση πτυχίων

Ξανθός: Ο ενιαίος κλάδος νοσηλευτικής δεν συνεπάγεται υποβάθμιση πτυχίων

Μέχρι το τέλος του χρόνου σκοπεύει να φέρει το υπουργείο Υγείαςπρος ψήφιση, τις προτεινόμενες διατάξεις για το νοσηλευτικό κλάδο και την εκπροσώπησή του, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου νομοσχεδίου θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην αντιπροσωπεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), με την οποία συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή (06/10/2017). Οι νοσηλευτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, ζητώντας την απόσυρση του προσχεδίου νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα κληθούν οι φορείς εκπροσώπησης του νοσηλευτικού κλάδου σε ανοικτή συζήτηση για το προς ψήφιση σχέδιο νόμου και για τα υπόλοιπα κλαδικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Πάντως, επέμεινε ότι είναι βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουν και να νομοθετηθούν, μετά από συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, οι εξής δύο βασικές αλλαγές:

1. Το θέμα του ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτές κατηγορίες, με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα

2. Το θέμα της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της ΕΝΕ με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και την οργάνωση των τμημάτων της ανά περιφερειακή ενότητα, παίρνοντας υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τη βιωσιμότητα του νέου οργανωτικού μοντέλου αλλά κυρίως την ανάγκη ανοικτής, συμμετοχικής και αυθεντικότερης εκπροσώπησης όλων των νοσηλευτών.

Ως προς το θέμα των επικείμενων αρχαιρεσιών στην ΕΝΕ, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε πρόθεση παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία και πρότεινε την ολιγόμηνη μετάθεσή τους, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Η αντιπροσωπεία της ΕΝΕ δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στις εκλογές και ότι η νέα διοίκηση θα συνεργαστεί με το Υπουργείο για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου, αποδεχόμενη ότι θα τεθεί αντικειμενικά θέμα επανάληψης των αρχαιρεσιών εντός του 2018, για την εναρμόνιση των οργάνων της ΕΝΕ με το νέο πλαίσιο που θα έχει ψηφιστεί.

Ο Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε επίσης ότι η ρύθμιση για τον ενιαίο κλάδο νοσηλευτικής δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση απαξίωση τίτλων σπουδών ή υποβάθμιση πτυχίων, αλλά αποτύπωση μιας πραγματικότητας καθημερινής συνεργασίας στα δημόσια νοσοκομεία χιλιάδων εργαζομένων διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης με στόχο την παροχή της καλύτερης δυνατής νοσηλευτικής φροντίδας. Όπως υποστήριξε, η ρύθμιση αυτή ενισχύει το κλίμα αλληλεγγύης, αναγνώρισης ρόλων και εργασιακής ασφάλειας στη νοσηλευτική υπηρεσία και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των νοσηλευτικών υπηρεσιών, που με πολύ κόπο και κάτω από συνθήκες εργασιακής και μισθολογικής πίεσης, προσφέρονται σήμερα στο ΕΣΥ.

Κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας, τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη θεσμικού διαλόγου ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τους φορείς εκπροσώπησης του νοσηλευτικού κλάδου, και ιδιαίτερα το ΕΣΑΝ (Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής).

Σχετικές ειδήσεις