ΥΓΕΙΑ

Πανελλαδική στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 8/11

Πανελλαδική στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 8/11

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη (08/11/2017), στις 12:00 καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στο νομοσχέδιο για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών», το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα (06/11/2017) με τη διαδικασία του επείγοντος, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει στάση εργασίας την Τετάρτη, από τις 11:00 έως τις 15:00, η Εκτελεστική Γραμματεία της οποίας έχει αποφασίσει επίσης την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το νομοσχέδιο, «κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα δικαιώματα των εργαζομένων, διευθετεί - ελαστικοποιεί το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο των γιατρών, απορρυθμίζει τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών». Παράλληλα, καταγγέλλει «τις πρωτοφανείς πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει “fast track” το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο για το “χρόνο εργασίας” των νοσοκομειακών γιατρών» και τονίζει:

«Η κοινοβουλευτική διαδικασία που επιλέγεται δεν είναι απλά “επείγοντος” αλλά “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε” με προφανή στόχο να αιφνιδιάσει και να αποσοβήσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάποιο παρόμοιο προηγούμενο όπου δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με διαδικασία "αυθημερόν". Είναι προφανές ότι αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι η αγωνιστική κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών».

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ το σχέδιο νόμου:

- Ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο.

- Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.

- Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. «Θα μπορούν να μας βάλουν να εφημερεύουμε όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

- Καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.

«Με τα εντέλλεσθε που δίνουν και παίρνουν, τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού διοικήσεων και διευθυντών που πολλαπλασιάζονται, τα περί “ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού” είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση. Όσο για το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς» τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

- Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. «Μας θέλουν απίκο 24ώρες το 24ωρο, διαθέσιμους ανά πάσα ώρα και στιγμή και από πάνω θα μας λένε ότι αναπαυόμαστε. Απύθμενο το θράσος τους! Δώδεκα ώρες δουλειά - δώδεκα ώρες ανάπαυση και αυτό υπό αίρεση αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση επιτρέπεται "παρέκκλιση για λόγους υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης της καλής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας". Με εξουθενωμένους γιατρούς θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων; Αυτό είναι το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν σε μας και τους ασθενείς μας. Τους προειδοποιούμε! Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δεν θα κοιτάμε σαν χάνοι να διαλύουν τις ζωές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους» καταλήγει η Ομοσπονδία.

Τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών ιατρών και τις θέσεις τους, σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών.

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 και την απεργία κατά την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου στη Βουλή.

Καλεί όλους τους νοσοκομειακούς ιατρούς να συμμετάσχουν ενεργά στις παραπάνω κινητοποιήσεις».

Σχετικές ειδήσεις