ΥΓΕΙΑ

Σύγχρονος μαγνητικός τομογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Σύγχρονος μαγνητικός τομογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Κατάλληλος και για νεογνά είναι ο μαγνητικός τομογράφος τον οποίο απέκτησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ύστερα από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα (27/11/2017).

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ως γραμματέας της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νικολόπουλος, κατά τις ομιλίες τους στην εκδήλωση εγκαινίων, τόνισαν πως η κυβέρνηση κάνει ουσιαστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τον τομέα της υγείας. Η κ. Τζούφη είπε χαρακτηριστικά πως, το σύστημα υγείας, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις διαχρονικές ελλείψεις, φαίνεται να βρίσκεται σε μία περίοδο επούλωσης πληγών, ενώ πρόσθεσε ότι γίνονται αισθητά βήματα βελτίωσης της λειτουργίας των νοσοκομείων και των άλλων δομών υγείας. Από την πλευρά του, ο κ. Νικολόπουλος, ανέφερε πως οι δωρεές και χορηγίες έχουν ιδιαίτερη αξία, σε μια περίοδο που οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι.

Η καθηγήτρια Ακτινολογίας και διευθύντρια του εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης, Μαρία Αργυροπούλου, τόνισε πως το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, είναι πλέον το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα που διαθέτει θερμοκοιτίδα συμβατή με μαγνητικό πεδίο. «Τον θέλαμε τον νέο τομογράφο. Και μάλιστα θέλαμε τον 3 Τesla. Δεν το διαπραγματευόμασταν» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αργυροπούλου, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο προηγούμενος τομογράφος ήταν 1,5 Τesla (μονάδα μέτρησης της έντασης του μαγνητικού πεδίου).

Ο μαγνητικός τομογράφος Philips Ingenia CX εντάσεως 3.0 Tesla, μαζί με τον ειδικό εξοπλισμό του, εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο τον περασμένο Μάιο, αλλά χρειάστηκε η εκπαίδευση προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει. Σημειώνεται πως η αναγκαιότητα ενός υπερσύγχρονου μαγνητικού, είχε διατυπωθεί αρχικά το 2009 και άρχισε η αναζήτηση της χρηματοδότησης. Με τη συμβολή του ομότιμου καθηγητή Παναγιώτη Σουκάκου, πραγματοποιήθηκε η δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», η οποία εγκρίθηκε το 2015.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις