ΥΓΕΙΑ

Νέες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία την Τετάρτη (29/11) για τους επικουρικούς γιατρούς

Νέες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία την Τετάρτη (29/11) για τους επικουρικούς γιατρούς

Με νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη (29/11/2017) επανέρχονται οι νοσοκομειακοί γιατροί για το θέμα των επικουρικών , απαιτώντας άμεση πληρωμή δεδουλευμένων και καμία απόλυση.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), έχουν προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 13:00.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις πληρωμές επικουρικών γιατρών, τη μισθοδοσία των οποίων έχει μπλοκάρει το Ελεγκτικό Συνέδριο, κρίνοντας τη δαπάνη «μη σύννομη» καθώς η συνολική διάρκεια απασχόλησής τους υπερβαίνει τους 12 μήνες. Οι 500 περίπου επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών την προηγούμενη Πέμπτη (23/11/2017) με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ επισήμαναν ότι οι απλήρωτοι επικουρικοί κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση, πριν καν λήξουν οι συμβάσεις τους, από τη στιγμή που οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικαλούμενοι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, κρίνουν ότι η ανανέωση των συμβάσεών τους είναι μη νόμιμη.

Ο κ. Ξανθός επέμεινε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει τελεσίδικη απορριπτική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι γίνεται προσπάθεια να λυθεί το θέμα κεντρικά, επικοινωνώντας και με παρέδρους. Ωστόσο, η συνεδρίαση του αρμόδιου τμήματος δεν έχει ακόμα ορισθεί, ούτε προφανώς η τελική του απόφαση, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία των γιατρών.

Οι επικουρικοί γιατροί, πάντως, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ θα απολυθούν όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, ενώ για τις περιπτώσεις που η σύμβαση λήγει μετά την ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, η μισθοδοσία θα καταβάλλεται από τα έσοδα του νοσοκομείου, για το υπόλοιπο της θητείας. Για τους υπόλοιπους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται μετά τη λήξη της θητείας και εάν δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος στον κυλιόμενο πίνακα της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας, τότε μόνο θα τις καταλαμβάνουν οι ήδη υπηρετούντες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προϋπόθεση είναι να υπάρχει η αντίστοιχη πίστωση.

«Δηλαδή, η στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας θα εξαρτάται από το αν οι δημόσιες μονάδες Υγείας εξασφαλίζουν έσοδα από τη λειτουργία τους σαν επιχειρήσεις, από τη στιγμή που το επικουρικό προσωπικό πληρώνεται από τα "ίδια έσοδα" που προέχονται από τη πώληση των υπηρεσιών στους ασθενείς, και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Και αυτό όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας ομολόγησε ότι "οι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες". Όταν οι ανάγκες σε μόνιμους γιατρούς είναι πολλαπλάσιες και οι θέσεις που έχουν εξαγγελθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

Συμμετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ

Παναττική στάση εργασίας έχει προκηρύξει για την Τετάρτη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), από τις 11:00 έως τις 15:00 και καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12:00. Για τα νοσοκομεία της περιφέρειας, η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ είναι η καταβολή των οφειλόμενων μισθών και η μονιμοποίηση του προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθώς καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η αποχώρησή του θα οδηγήσει τα νοσοκομεία σε κατάρρευση. Επισημαίνει δε, ότι οι απαντήσεις του υπουργού Υγείας στη συνάντηση της προηγούμενης Πέμπτης (23/11/2017) με τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, ήταν αόριστες για την απρόσκοπτη καταβολή των μισθών και αρνητικές για τη μονιμοποίηση των 10.000 και πλέον εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ και την Πρόνοια με ελαστικές μορφές απασχόλησης (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Συμβάσεις Έργου, Εργολαβικοί, πρώην εργολάβοι με συμβάσεις έργου ή εργασίας).

Στη στάση εργασίας συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ.

Σχετικές ειδήσεις