ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Λαμίας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας

Νοσοκομείο Λαμίας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας

Συγγενής ασθενούς απείλησε γιατρούς και νοσηλευτές με όπλο.

«Πληθαίνουν στα νοσοκομεία οι κλοπές, οι άγριοι ξυλοδαρμοί και οι απειλές από συνοδούς ασθενών κατά του λιγοστού προσωπικού που προσπαθεί σε αντίξοες συνθήκες να κάνει τη δουλειά του» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή πρόσφατο περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το απόγευμα της Κυριακής (31/12/2017), «ασθενής με συνοδεία τραυματιοφορέα μεταφέρθηκε στον Αξονικό σε καροτσάκι για τη διενέργεια Αξονικής Τομογραφίας από τα Επείγοντα (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου. Στην προσπάθεια του προσωπικού να τον σηκώσουν από το καροτσάκι και να τον βάλουν στον Αξονικό, ο γιος του έβγαλε πιστόλι απειλώντας ότι θα σκοτώσει τους εργαζόμενους, επειδή πόναγε ο πατέρας του. Πανικοβλήθηκαν οι εργαζόμενοι. Μετά από λίγο εξαφανίστηκε ο άντρας με το όπλο. Κανείς δεν γνωρίζει εάν το όπλο ήταν αληθινό ή ψεύτικο. Είναι το δεύτερο περιστατικό σε λίγες ημέρες, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό ιατρού στο Νοσοκομείο της Νάουσας στις 19/12/2017».

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι το νοσοκομείο της Λαμίας ήταν ένα εκ των τριών νοσοκομείων από όπου είχαν κλαπεί ιατρικά μηχανήματα. «Τότε λοιπόν είχαν δεσμευτεί, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου ότι θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας όπως είχαμε ζητήσει ως ΠΟΕΔΗΝ και το Σωματείο Εργαζομένων. Δεν έγινε απολύτως τίποτα! Οι κάμερες ασφαλείας στους χώρους είναι ελλιπέστατες, όπως επίσης και το Προσωπικό Ασφαλείας. Ένα τεράστιο νοσοκομείο στοχοποιημένο φυλάσσεται από εταιρεία security με 13 άτομα» αναφέρει.

Ως προς τις ελλείψεις προσωπικού, η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία, τα οποία είχε παρουσιάσει το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, σε ημερίδα του Δήμου Λαμιέων, στις 16 Δεκεμβρίου 2017. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, και με βάση το οργανόγραμμα του υπουργείου Υγείας του 2014, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας προσφέρει παροχές φροντίδας υγείας με το 61% του προβλεπόμενου από το οργανόγραμμα, εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Την τελευταία πενταετία έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης 122 εργαζόμενοι, ενώ έχουν προσληφθεί, ως μόνιμο προσωπικό, μόνο 27 εργαζόμενοι. Επιπλέον, στο νοσοκομείο απασχολούνται συνολικά 52 εργαζόμενοι με συμβάσεις (μη μόνιμο προσωπικό), ενώ υπάρχουν εργασιακές σχέσεις «πολλών ταχυτήτων». Συμπερασματικά, καταλήγει το Σωματείο των εργαζομένων, «όλα τα στοιχεία αποτελούν απόδειξη του διαχρονικού προβλήματος της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας».

Σχετικές ειδήσεις