ΥΓΕΙΑ

ΨΝΑ - Δρομοκαΐτειο: Μεσαιωνικές συνθήκες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

ΨΝΑ - Δρομοκαΐτειο: Μεσαιωνικές συνθήκες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εφημερίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο», προχωρά τη Δευτέρα (19/11/2018) το Σωματείο των εργαζομένων, με 8ωρη στάση εργασίας από τις 07:00 έως τις 15:00, καταγγέλλοντας τις «μεσαιωνικές συνθήκες νοσηλείας και εργασίας».

Το ΨΝΑ-Δρομοκαΐτειο εφημερεύει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και εισάγει κατά μέσο όρο 30 ασθενείς σε κάθε εφημερία, η πλειονότητα των οποίων είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Το νοσοκομείο διαθέτει 180 κλίνες για οξέα περιστατικά, στις 80 κλίνες όμως, νοσηλεύονται νεοχρόνιοι ασθενείς. Το σωματείο των εργαζομένων επισημαίνει ότι τα κρεβάτια δεν φθάνουν για να καλύψουν τις νέες εισαγωγές σε κάθε εφημερία και καταγγέλλει τη διοίκηση ότι «ξυπνάει μέσα στα μεσάνυχτα ασθενείς από τμήματα οξέων που είναι σε καλύτερη κατάσταση και τους μετακινεί σε άλλα τμήματα (τμήματα χρόνιων περιστατικών, στο παθολογικό τμήμα) για να αδειάσουν τα κρεβάτια τους και να εισαχθούν οι νέοι ασθενείς». Επίσης, συχνά νέοι ασθενείς «κοιμούνται σε κρεβάτια άλλων ασθενών που λείπουν εκείνη τη στιγμή (δραπέτευση, αδειούχοι). Γυρνάνε οι ασθενείς που απουσιάζουν και βρίσκονται οι νοσηλευτές αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις. Δύο ασθενείς να διεκδικούν ένα κρεβάτι!» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Παρά το γεγονός ότι το Δρομοκαΐτειο δεν έχει την υποδομή για νοσηλεία ατόμων με αυτισμό, εισάγονται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο με εισαγγελική παραγγελία «κατόπιν εντολών του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας», όπως υποστηρίζει το Σωματείο. Οι νοσηλευόμενοι με αυτισμό είναι μονίμως καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους, με ιμάντες σε χέρια και πόδια. Αυτιστικό παιδί νοσηλεύεται επί έξι μήνες, μονίμως δεμένο στο κρεβάτι του, καταγγέλλει το Σωματείο.

Το ΨΝΑ-Δρομοκαΐτειο έχει κενές οργανικές θέσεις προσωπικού σε ποσοστό 70%. Ένας ή δύο νοσηλευτές ανά βάρδια αντιστοιχούν σε 30 διεγερτικούς ασθενείς που εισάγονται με συνοδεία αστυνομικών με χειροπέδες, καθώς κάποιοι εξ αυτών έχουν διαπράξει εγκλήματα και λόγω ακαταλόγιστου νοσηλεύονται στο Δρομοκαΐτειο. Ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα του προσωπικού και των ασθενών είναι μεγάλος, τονίζει το Σωματείο, καθώς υπάρχουν περιστατικά ξυλοδαρμού νοσηλευτών, άλλων υπαλλήλων και ασθενών.

«Δεν πάει άλλο, δεν είμαστε στο μεσαίωνα» λένε οι εργαζόμενοι, για το λόγο αυτό προχωρούν στη στάση εργασίας τη Δευτέρα και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 08:00 στην πύλη του νοσοκομείου.