ΥΓΕΙΑ

Πρωτοποριακή κυτταρική θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμβολή της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

Πρωτοποριακή κυτταρική θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμβολή της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

Ελπίδα σε εκατοντάδες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, δίνει η πρωτοποριακή κυτταρική θεραπεία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Πέμπτη (10/01/2019), με τη συμβολή του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Η θεραπεία εφαρμόστηκε σε γυναίκα που έπασχε από λοίμωξη CMV (κυτταρομεγαλοϊός) για αρκετό χρόνο μετά τη μεταμόσχευση στην οποία είχε υποβληθεί για οξεία λευχαιμία. Με το, μοναδικό στην Ελλάδα, Μηχάνημα Επεξεργασίας Κυτταρικών Μοσχευμάτων CliniMACSProdigy, που διαθέτει η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», κατέστη δυνατό να παρασκευαστούν ειδικά κύτταρα από το δότη της συγκεκριμένης ασθενούς κατά του CMV, τα οποία και χορηγήθηκαν στην ασθενή με επιτυχία.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα αποτελεί τμήμα της μεγάλης δωρεάς του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο», προκειμένου να λειτουργήσει η Μονάδα ως Κέντρο Αριστείας, μοναδικό στη χώρα.

Η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Η καινοτόμος αυτή τεχνική, η οποία πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, χαρίζει ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας, ενήλικες και παιδιά. Είμαι πραγματικά υπερήφανη και αισιόδοξη ότι με τις δυνατότητες που μας δίνει η πρόοδος της επιστήμης και οι νέες τεχνολογίες ανοίγονται δρόμοι για ένα καλύτερο αύριο, με περισσότερη ελπίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας για το εξαιρετικό και σπουδαίο έργο που επιτελούν καθημερινά».

Ο Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», κύριος Μανώλης Παπασάββας δήλωσε: «Η χθεσινή ημέρα μας γέμισε όλους χαρά και αισιοδοξία. Η συγκεκριμένη θεραπεία, που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά και με απόλυτη επιτυχία στην Ελλάδα, μας επιτρέπει να έχουμε ένα ακόμη θεραπευτικό όπλο ενάντια στον καρκίνο. Ευχαριστούμε το Σωματείο "ΕΛΠΙΔΑ –Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο" και ιδιαίτερα την Πρόεδρο, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, για την αμέριστη στήριξη στην κοινή μας προσπάθεια για την αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας».