ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Επιμένουν στην επίσχεση οι γιατροί - Νέα προειδοποίηση από τον Οργανισμό

ΕΟΠΥΥ: Επιμένουν στην επίσχεση οι γιατροί - Νέα προειδοποίηση από τον Οργανισμό

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Ένωσης των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό γιατρών (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ξεκίνησε ήδη από χθες, καθώς οι δεύτεροι εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν από σήμερα, Τετάρτη (08/06/2016) στη μετατεθείσα επίσχεση εργασίας.

Της Διονυσίας Προκόπη

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι παραμένουν απλήρωτοι, καθώς ο Οργανισμός δεν ολοκλήρωσε την καταβολή των οφειλομένων μέχρι την Παρασκευή (03/06/2016), όπως είχε ανακοινώσει. Επομένως, ενεργοποιείται η απόφαση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για επίσχεση εργασίας, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει από την Τετάρτη 1η Ιουνίου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, απηύθυνε νέα προειδοποίηση στους συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι προτίθενται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. «Όσοι εκ των συμβεβλημένων ιατρών, προτίθενται από σήμερα να προβούν σε παράλειψη υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, να ενημερώσουν ρητά και ενυπογράφως, με υπεύθυνη δήλωση την οποία θα πρέπει να αποστείλουν στη Διεύθυνση Συμβάσεων στο fax 210- 8110635, καθώς και να την κοινοποιήσουν στην κατά τόπο αρμόδια ΠΕ.ΔΙ. για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Προσθέτει δε, ότι «ο Οργανισμός θα συνεκτιμήσει την ανωτέρω ατομική δήλωση στα πλαίσια της ισχύουσας σύμβασης και της εν γένει νομοθεσίας κατόπιν θεσμικής επικοινωνίας και συνεννόησης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο». Επίσης, καλούνται οι ασφαλισμένοι να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 8110603-210 8110604-210 8110613, προκειμένου να αναφέρουν τυχόν περιστατικά παράλειψης υπηρεσίας των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού.

Πάντως, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι δεν προκύπτουν θέματα νομιμότητας της επίσχεσης ή πειθαρχικής απειλής κατά των ιατρών, παραθέτοντας σχετική νομική απάντηση, και τονίζει ότι η εξώδικη διαμαρτυρία ισχύει ως έχει.

Ως προς τις πληρωμές, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι μέχρι την Τρίτη 7 Ιουνίου προχώρησε σε ενταλματοποίηση/αποζημίωση εκκαθαρισμένων υποβολών των παρόχων για το μήνα Ιανουάριο, με τη νέα διαδικασία ελέγχου και αποζημίωσης (στο 100% των εκκαθαρισμένων υποβολών τους). Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά τις εξής κατηγορίες παρόχων:

Συμβεβλημένους Ιατρούς (για ιατρικές επισκέψεις)

Συνολικά έχουν προωθηθεί μέσω τραπεζών, οι αποζημιώσεις για 4.000 ιατρούς, ποσοστό 75% του συνόλου των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό ιατρών. Στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η πληρωμή του συνόλου των συμβεβλημένων.

Φυσικοθεραπευτές

Συνολικά έχουν ενταλματοποιηθεί αποζημιώσεις προς 1.700 φυσικοθεραπευτές, ποσοστό 81%.

Επίσης, ξεκίνησε η διαδικασία για τις Ιδιωτικές Κλινικές.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος πληρωμών, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση έκδοση ενταλμάτων αποζημίωσης προς τους παρόχους.

Σχετικές ειδήσεις