ΥΓΕΙΑ

Χαμόγελο του Παιδιού & ΑΠΘ: Μνημόνιο συνεργασίας για παιδιατρική κατ' οίκον νοσηλεία

Χαμόγελο του Παιδιού & ΑΠΘ: Μνημόνιο συνεργασίας για παιδιατρική κατ' οίκον νοσηλεία

Την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016, στις 11:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα και λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, επισφραγίστηκε η συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος «Παιδιατρική Κατ΄οίκον Νοσηλεία, ΠΚΟΝ».

Το πρόγραμμα είχε καταρχήν χρηματοδοτηθεί στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε πιλοτικά από το 2013 έως και το 2015 από την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, δίνεται η δυνατότητα εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας κατ' οίκον, για τα επόμενα έξι χρόνια των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίες. Η φροντίδα των μικρών ασθενών, απαιτεί μεγάλη εθελοντική προσπάθεια και εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποδομή.

Η μετακίνηση των παιδιών αυτών στο σπίτι τους, μετά από μακροχρόνια νοσηλεία στο Νοσοκομείο, απαιτεί εντατική παρακολούθηση, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα υποστήριξης, αποτελούμενη από ιατρούς, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές με το συντονισμό εθελοντικής ομάδας ιατρών, προσφέρει τη δυνατότητα ασφαλούς παραμονής τους στο σπίτι.

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος «Παιδιατρική Κατ’οίκον Νοσηλεία – Καίτη Παπαποστόλου (ΠΚΟΝ)" καθηγητής Παιδιατρικής και Διευθυντής της Γ΄Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Τσανάκας, παρουσίασε τα όσα ορίζονται στο σχέδιο δράσης του προγράμματος και συγκεκριμένα:

Α. Εκπαίδευση των φροντιστών των παιδιών, (γονέων ή κηδεμόνων), από την ομάδα ΠΚΟΝ για την ασφαλή παραμονή των μικρών ασθενών στο σπίτι.

Β. Τηλεφωνική επικοινωνία, τακτική και έκτακτη, των γονέων ή κηδεμόνων του μικρού ασθενή, με την ομάδα ΠΚΟΝ και αντίστροφα.

Γ. Προγραμματισμένες επισκέψεις ιατρού, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή στο σπίτι.

Δ. Συνολική αντιμετώπιση και συνεχή επανεκτίμηση των πολύπλευρων προβλημάτων και της εξέλιξής τους, μέσω καλού συντονισμού και συνεχούς επικοινωνίας όλων των εμπλεκομένων στη φροντίδα του παιδιού, στοχεύοντας στη καλύτερη ποιότητα ζωής της οικογένειας.

Ε. Μεταφορά και νοσηλεία του παιδιού στο Νοσοκομείο από όπου προέρχεται, ανεξαρτήτως εφημερίας, σε περίπτωση ανάγκης.

ΣΤ. Συνταγογράφηση φαρμάκων και υλικών για τον μικρό ασθενή και ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας από την ομάδα ΠΚΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις