Βασίλης Οικονόμου: Στον αέρα οι συμβάσεις για την ειδική αγωγή

Βασίλης Οικονόμου: Στον αέρα οι συμβάσεις για την ειδική αγωγή

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου, για την υπογραφή των συμβάσεων των παρόχων ειδικής αγωγής και οπτικών με τον ΕΟΠΥΥ, διαδικασίες οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 15 βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Οικονόμου αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν αναγγείλει και δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία συμβασιοποίησης όλων των παρόχων υγειονομικού υλικού, αναλωσίμων περίθαλψης και της Ειδικής Αγωγής. Το 2016 έφυγε, οι συμβάσεις όμως ακόμη δεν έχουν έρθει. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα στην υπογραφή των συμβάσεων είναι αποτέλεσμα της πρόχειρης, χωρίς σχεδιασμό και επείγουσας διαδικασίας που επέλεξε ο ΕΟΠΥΥ. Η εσπευσμένη, και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, πρωτοβουλία, ειδικά για το μείζον ζήτημα της Ειδικής Αγωγής, εγείρει αμφιβολίες αλλά και ανησυχίες για την διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών που έχουν ανάγκη σε υπηρεσίες λογοθεραπείας».

Επίσης, ο κ. Οικόνομου επισημαίνει ότι δεν έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση η οποία θα κατανέμει τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία Υγειονομικών Αγαθών ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το πλαίσιο τιμών.

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

1) Θα εξασφαλισθεί η ουσιαστική διαβούλευση πριν την υπογραφή των συμβάσεων;

2) Θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστούν τιμές συμφέρουσες για το Δημόσιο;

3) Πότε θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία παρόχων;

4) Έχει ληφθεί πρόνοια για την επάρκεια των κλειστών προϋπολογισμών έτσι ώστε να μην απειληθεί η πρόσβαση των πολιτών σε κρίσιμες υπηρεσίες και υγειονομικά αγαθά όπως είναι η Ειδική Αγωγή;

5) Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα οπτικά;

6) Τι απαντάτε στα αγωνιώδη ερωτήματα χιλιάδων οικογενειών που με την αναποτελεσματική πολιτική σας τους έχετε καταστήσει ομήρους;