ΥΓΕΙΑ

Παράταση στην αποζημίωση για θεραπείες Ειδικής Αγωγής και οπτικά δίνει ο ΕΟΠΥΥ

Παράταση στην αποζημίωση για θεραπείες Ειδικής Αγωγής και οπτικά δίνει ο ΕΟΠΥΥ

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας από συλλόγους και σωματεία επαγγελματιών Ειδικής Αγωγής

Με τη γνωστή –ισχύουσα- διαδικασία θα αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες θεραπειών Ειδικής Αγωγής και αγορά οπτικών, μέχρι και τις 25/01/2017. Ο οργανισμός δίνει παράταση στην προθεσμία, καθώς δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι νέες συμβάσεις με τους παρόχους υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και οπτικών.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει τα σχετικά παραπεµπτικά και οι γνωµατεύσεις που βρίσκονται σε ισχύ, να έχουν εκτελεστεί έως και την 25η Ιανουαρίου 2017. Οι εκτελέσεις γνωματεύσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διενεργείται µόνο µέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους, αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ σε σχετικό έγγραφο. Επομένως, οι Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις δεν θα παραλαµβάνουν αιτήσεις ασφαλισµένων για αποζηµίωση των ανωτέρω θεραπειών, εφόσον η εκτέλεση των γνωµατεύσεων έχει πραγµατοποιηθεί από 27/01/2017 και µετά. Ο ΕΟΠΥΥ, επίσης, υπενθυμίζει ότι η υποβολή των αιτημάτων των δικαιούχων του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γίνεται στα υποκαταστήματα αυτού και µόνο για παροχές που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2016.

Στο μεταξύ, έξω από το υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (16/01/2017) σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών – επιστημόνων Ειδικής Αγωγής, για να διαμαρτυρηθούν για τις νέες συμβάσεις, τις οποίες προωθεί ο ΕΟΠΥΥ και μεταφέρουν την αποζημίωση από τους ασφαλισμένους στους παρόχους. Επίσης, οι πάροχοι διαμαρτύρονται για την εφαρμογή κλειστής δαπάνης και για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, γεγονός που θα σημάνει επιστροφή των υπερβάσεων από τους παρόχους προς τον ΕΟΠΥΥ. Η απόσταση που υπάρχει μεταξύ του Οργανισμού και των επαγγελματικών Ειδικής Αγωγής δεν έχει καλυφθεί μέχρι στιγμής, ενώ στην περίπτωση των Οπτικών, οι δύο πλευρές φαίνεται να προχωρούν σε συμφωνία.

Σχετικές ειδήσεις