ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων προς όλους τους παρόχους

ΕΟΠΥΥ: Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων προς όλους τους παρόχους

Εξοφλείται ο Σεπτέμβριος του 2016 - Σαράντα δύο εκατομμύρια ευρώ για την εξόφληση ιατρικών επισκέψεων της περιόδου 2012-2015

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πληρωμής όλων των παρόχων για το μήνα Σεπτέμβριο του 2016 από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή για τις δαπάνες οι οποίες υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Επίσης, οριστικοποιήθηκε η πληρωμή 42 εκατ. ευρώ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο υπολειπόμενο 10%, για τις ιατρικές επισκέψεις της περιόδου 2012 – 2015.

Ως προς την εξόφληση των υποχρεώσεων προς τρίτους, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, η διευθέτηση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας προχωρά βάσει της αριθμ. 2/57103/ΔΠΓΚ Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 1932 Β’/29-06-2016) και της ψήφισης του Ν.4430/2016 (ΦΕΚ 205Α΄/31-10-2016).

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ εξοφλεί υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ, του ΤΑΠ-ΟΤΕ, του Οίκου Ναύτου και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η διαδικασία απορρόφησης του συνολικού ποσού και της εξόφλησης αντίστοιχων υποχρεώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των λοιπών ταμείων και συγκεκριμένα των ΙΚΑ (συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ), ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) μέσω μεταβίβασης χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία απορρόφησης των πόρων και εξόφλησης αντίστοιχων υποχρεώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία (Ν.4430/2016).

Η εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού είναι καθοριστικής σημασίας, για όλους τους δικαιούχους, παρόχους υγείας και πολίτες, σημειώνει ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι παραμένει συνεπής στο στρατηγικό του στόχο, να μην δημιουργεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σχετικές ειδήσεις