ΥΓΕΙΑ

Κεντρικό Εργαστήριο 1ης ΥΠΕ: 600 δείγματα την ημέρα για διαγνωστικές εξετάσεις

Κεντρικό Εργαστήριο 1ης ΥΠΕ: 600 δείγματα την ημέρα για διαγνωστικές εξετάσεις

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, επισκέφθηκαν την Τρίτη (14/02/2017) το Κεντρικό Εργαστήριο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Συνοδευόμενοι από την αναπληρώτρια διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ, Χρυσάνθη Κισκήρα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του κτηρίου και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους.

Το Κεντρικό Εργαστήριο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το καλοκαίρι του 2016, εξυπηρετώντας όλες τις δομές ΠΕΔΥ της 1ης ΥΠΕ και δέχεται καθημερινά για μικροβιολογικές, βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις περίπου 600 δείγματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με την οργάνωση και λειτουργία του Κεντρικού Εργαστηρίου πραγματοποιείται ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, διασφαλίζεται η ποιότητα των αποτελεσμάτων, αυξάνεται η «χωρητικότητα» του ΕΣΥ για τη δωρεάν κάλυψη αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών ενώ επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας για όλη την 1η ΥΠΕ.

Ήδη, με τη λειτουργία του Κεντρικού Εργαστηρίου, στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 καταγράφηκε στις δομές ΠΦΥ της 1ης ΥΠΕ, αύξηση στις βιοπαθολογικές εξετάσεις της τάξης του 28%.

Το υπουργείο Υγείας προωθεί τη διευρυμένη λειτουργία Κεντρικών Εργαστηρίων σε όλη την επικράτεια, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό σημείων πρόσβασης του πληθυσμού σε εργαστηριακές εξετάσεις μέσω των μονάδων ΠΕΔΥ και την ποιοτική και άμεση ανταπόκριση των δημόσιων υπηρεσιών στις σύγχρονες διαγνωστικές ανάγκες.

Σχετικές ειδήσεις