Σαμοθράκη: Μεγάλη καταστροφή στο Κέντρο Υγείας από τη νεροποντή

Σαμοθράκη: Μεγάλη καταστροφή στο Κέντρο Υγείας από τη νεροποντή

Πολύ σοβαρές ζημιές προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή στο Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης, καθώς πλημμύρισε το ισόγειο του κτηρίου και καταστράφηκε απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

Λόγω της ισχυρής νεροποντής, η Πυροσβεστική κατάφερε μετά από πολλές ώρες να προσεγγίσει το χώρο για την απάντληση υδάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, η αποθήκη φαρμάκων και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Αυτή τη στιγμή, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας έχει μεταφερθεί στον 1ο όροφο του κτηρίου όπου στεγάζονται τα ιατρεία.

Το μεσημέρι της Τρίτης (26/09/2017) μετέβησαν στο νησί με στρατιωτικό εναέριο μέσο, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, και ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος της καταστροφής και να συντονίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Πιο συγκεκριμένα:

1. Πραγματοποιήθηκε άμεσα αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα.

2. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του ΚΥ.

3. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού (ΠΙ) προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εφόσον παραστεί ανάγκη.

4. Δρομολογήθηκε η αποστολή φορητού ακτινολογικού μηχανήματος και φορητού εργαστηριακού αναλυτή από άλλες υγειονομικές δομές της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η μόνιμη λύση θα δοθεί με την αντικατάσταση του εξοπλισμού από πόρους του αποθεματικού ταμείου του υπουργείου Υγείας.

5. Αποφασίστηκε να μεταβεί σήμερα, Τετάρτη (27/09/2017), κλιμάκιο τεχνικών από την 4η ΥΠΕ προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας.

6. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης του έργου ανακατασκευής του ΚΥ στο ΕΣΠΑ.