LIVE: Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό - Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Με τις ομιλίες των αρχηγών και την…

Το Μαξίμου διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών το Μάρτιο

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέψευσαν την έντονη φημολογία που…

Δολοφονία Τοπαλούδη: Τι λέει ο 19χρονος Αλβανός μέσα από τη φυλακή

Σε μερικές λέξεις αρκέστηκε ο 19χρονος που…

Ψηφίστε τώρα: Θέλετε ο Πάνος Καμμένος να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση;

Διαδικτυακή δημοσκόπηση: Ας μιλήσουμε για το τι πιστεύετε…

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση Ζάεφ: Διαχωρίζει ιθαγένεια από εθνότητα

Ξεκίνα σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα, στην Επιτροπή Συνταγματικών…

Θεσσαλονίκη: Αναγκαία δομή το Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων του Ερυθρού Σταυρού

Θεσσαλονίκη: Αναγκαία δομή το Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων του Ερυθρού Σταυρού
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ως το επόμενο βήμα για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε το Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, στην τελετή εγκαινίων της νέας δομής.

Τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (15/12/2017), παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντωνίου Αυγερινού, της Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης Dr. Δήμητρας Χατζηπαύλου-Λίτινα και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος. 

Αποστολή του Πολυδύναμου Κέντρου, επί των οδών Ίωνος Δραγούμη και Χ. Βαμβακά 1, είναι η παροχή βασικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες που διαβιούν στον αστικό ιστό. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν επικαιροποιημένη πληροφόρηση για θέματα ασύλου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης, εκπαίδευσης, απασχόλησης κλπ. Επίσης, θα παρέχονται συμβουλές και κατευθύνσεις μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, διαμεσολάβηση και παραπομπή σε άλλους φορείς και υπηρεσίες, οικονομική υποστήριξη (Cash Transfer Program) και υπηρεσίες αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών (RFL). Χορηγός του προγράμματος είναι ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, μέσω της Επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης, που υλοποιείται στη χώρα μας από τον Ε.Ε.Σ. σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας & Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO).

«Σήμερα είναι ιδιαίτερη μέρα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, γιατί εγκαινιάζουμε το Πολυδύναμο Κέντρο Εξυπηρέτησης Προσφύγων, το οποίο εντάσσεται στις άμεσες επιδιώξεις μας, στους άμεσους στόχους και σκοπούς μας. Φιλοδοξούμε πραγματικά να γίνει ένα κέντρο αναφοράς για τους πρόσφυγες της ευρύτερης περιοχής του αστικού δικτύου της Θεσσαλονίκης. Θα έχει μια ποικιλία δραστηριοτήτων δράσεων και ενεργειών» επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιος Αυγερινός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, για ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στήριξης των προσφύγων, την ενσωμάτωση των οποίων στην ελληνική κοινωνία επιδιώκει ο Ε.Ε.Σ. Ευελπιστούμε να αποτελέσει έναν φωτεινό φάρο ο οποίος θα καθοδηγεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και ταχύτερα την ενσωμάτωση των προσφύγων μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης μαζί με τους Έλληνες πολίτες».

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, Dr. Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ από την πλευρά της τόνισε πως η νέα αυτή δομή «θα βοηθήσει τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τις κατασκηνώσεις και τους εξωτερικούς χώρους μέσα στο αστικό περιβάλλον και θα διευκολύνει τους ανθρώπους να προσπεράσουν τη γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών. Δίπλα τους, ειδικοί θα τους εξηγούν πώς θα κάνουν τα διάφορα βήματα για να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες». Παράλληλα, η κ. Χατζηπαύλου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες θα έχουν οικονομική στήριξη μέσω του CTP Cash Transfer Program, με πόρους που προέρχονται από την Ύπατη Αρμοστεία και τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος και θα στηρίξει για τα δύο πρώτα χρόνια τη λειτουργία του Κέντρου. 

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Δημήτρης Μάρδας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Πουλιάκος, εκπρόσωπος της κ. Κόλλια Τσαρούχα, Υφυπουργού Εσωτερικών του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο Στρατηγός Γρηγόριος Γρηγοριάδης, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), η κ. Ζιάννα, εκπρόσωπος του Γ’ Σώματος Στρατού, η πρόξενος της Αμερικής κ. Rebecca Fog, η επικεφαλής της Επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης και Τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Ζέφη Θανάσουλα, η Τομεάρχης Νοσηλευτικής κ. Παρασκευή Φελέκη, η κ. Ελπίδα Νομικού, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη του Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων Αθήνας και Συντονίστρια των Κέντρων Προσφύγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ανώτερα στελέχη, προσωπικό και εθελοντές των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αντιπροσωπεία του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, εξυπηρετούμενοι του προγράμματος και πλήθος κόσμου.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr 

PHOTO GALLERY