ΥΓΕΙΑ

Χωρίς φυσικοθεραπεία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Χωρίς φυσικοθεραπεία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την παντελή απουσία των φυσικοθεραπευτών από τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, αναδεικνύοντας παράλληλα τις μεγάλες ελλείψεις και στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, κενές παραμένουν 67 θέσεις σε δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου σε σύνολο 247 οργανικών θέσεων. Ακόμη πιο έντονες είναι οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν μετά από αρκετά χρόνια ορισμένες προσλήψεις, ύστερα από σχετική απαίτηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

«Όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης επενδύουν στη φυσικοθεραπεία και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου αυξάνεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην υποδοχή των μυοσκελετικών περιστατικών, στην αξιολόγηση και κατάταξη του επείγοντος, καθώς και στη Γερμανία όπου αυξάνονται τα κονδύλια για τη φυσικοθεραπεία, εδώ συζητάμε για τα αυτονόητα, την κάλυψη δηλαδή των κενών οργανικών θέσεων. Οφείλω να αναφέρω την τεράστια έλλειψη φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα αποκατάστασης και βέβαια το χειρότερο, την "ρατσιστική" αντιμετώπιση των φυσικοθεραπευτών που έχουν εξαιρεθεί από τους δικαιούχους της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ζητάμε λοιπόν τα αυτονόητα, την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, τη θεσμοθέτηση του ρόλου του Φυσικοθεραπευτή στις ΤΟΜΥ και τέλος την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που αποτελεί σύμφωνα και με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό ‘’δίκαιο αίτημα”. Πρέπει οι φυσικοθεραπευτές να προσφέρουν υπηρεσίες και να απασχολούνται στη χώρα μας και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης.

Σχετικές ειδήσεις