ΕΟΠΥΥ: Οι οικογενειακοί γιατροί γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις - Το υπ. Υγείας αναζητά λύσεις

ΕΟΠΥΥ: Οι οικογενειακοί γιατροί γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις - Το υπ. Υγείας αναζητά λύσεις

Σε ουσιαστικό και κρίσιμο πρόβλημα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξελίσσεται η ιστορία με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς, καθώς η ημερομηνία για την πρόσκληση ενδιαφέροντος έληξε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι γιατροί έδειξαν πολύ μικρό ενδιαφέρον.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

 

Συγκεκριμένα, από τις σχεδόν 2.800 θέσεις που ζητά το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, μόλις 1.200 γιατροί δήλωσαν ενδιαφέρον.

 

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συγκεκριμένα άγγιξαν το 40%, ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ έχει δηλώσει πως μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, θα συγκεντρώνει όλα τα δικαιολογητικά.

 

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν τώρα, πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με τον ΓΓ της ΠΦΥ Σταμάτη Βαρδαρό, αναζητούν τρόπους για την επόμενη ημέρα, κάτι που αποτυπώθηκε έντονα και στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας. 

 

Να σημειώσουμε, ότι οι οικογενειακοί γιατροί, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, ελάχιστο ωράριο επισκέψεων για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

 

Φυσικά καταλυτικό ρόλο στο γεγονός της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έχουν διαδραματίσει και τα θεσμικά όργανα των γιατρών, καθώς τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας όσο και οι άλλοι τοπικοί Σύλλογοι, από την πρώτη στιγμή παρότρυναν τα μέλη τους να μην αποδεχθούν την πρόταση, εκτιμώντας ότι οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ είναι απαξιωτικές για το ιατρικό σώμα.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθούσε να τηρεί σκληροπυρηνική θέση, αναφορικά με το ζήτημα των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Η εκρηκτική Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

Εν τω μεταξύ, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στα γραφεία του ΙΣΑ.

 

Οι γιατροί συμφώνησαν σε ψήφισμά τους για μία συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς όρους, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, άνοιγμα συμβάσεων σε νέους ιατρούς με άμεση αναπλήρωση όλων των κενών στην ΠΦΥ και αύξηση της χρηματοδότησης της, ώστε να αποφορτίζεται το έργο των Νοσοκομείων.

 

O Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, απήθυνε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και τοποθετήθηκε, εκφράζοντας τη δυναμική αντίθεση σε μία σύμβαση που απαξιώνει τη λειτουργία του ατομικού ιατρείου και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, σχολιάζει η πρόεδρος της Ένωσης κυρία Άννα Μαστοράκου και προσθέτει:

 

«Αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της σύμβασης των οικογενειακών ιατρών, όπως προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και από την προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απορρέουν από τη μειούμενη χρηματοδότηση, τις αυξημένες απαιτήσεις, την ιατρική ευθύνη και τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις που βαραίνουν το ιδιωτικό ιατρείο.

 

Ενημερώθηκε το σώμα για την ψηφισμένη από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, πρόταση για την ΠΦΥ, η οποία αγνοήθηκε παντελώς από το υπουργείο Υγείας. Κοινοποιήθηκε στο σώμα η απόφαση των νέων ιατρών να μη συμμετάσχουν στην προκήρυξη της νέας σύμβασης, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες που έχουν αδικηθεί συστηματικά από την πολιτεία και παραμένουν στην Ελλάδα, δίνοντας καθημερινά μαθήματα αξιοπρέπειας στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος. Γνωστοποιήθηκε στο σώμα το νομικό πλαίσιο των διεκδικήσεων που θα δρομολογηθούν προσεχώς».

 

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr