ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας δεν είναι μόνο για συνταγογράφηση

Ξανθός: Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας δεν είναι μόνο για συνταγογράφηση

Τα Ιωάννινα επισκέπτεται σήμερα, Πέμπτη (31/05/2018) ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όπου εγκαινίασε τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της πόλης.

«Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας είναι μια φιλόδοξη παρέμβαση που έχει στόχο να αναδιοργανώσει όχι μόνο το τοπίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός. Ο υπουργός κατά τη σύντομη ομιλία του τόνισε πως στόχος της παρέμβασης είναι να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπήρχε από ιδρύσεως του ΕΣΥ και το οποίο επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, λόγω της αποδιοργάνωσης στις δομές των αστικών κέντρων.

Το εγχείρημα έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για 4 χρόνια, πράγμα που διασφαλίζει την ομαλή ροή πληρωμών αλλά και τη βιωσιμότητά του, ενώ όπως επισήμανε στη συνέχεια θα υπάρξει ομαλή ενσωμάτωση στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μετά την τετραετία οι εργαζόμενοι στις ΤΟΜΥ θα μπορούν να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αξιοποιώντας και το μπόνους της προϋπηρεσίας τους, πρόσθεσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Πάντως, το στοίχημα είναι αυτές οι νέες δομές να αναγνωριστούν από την κοινωνία ως παρεμβάσεις που ωφελούν και βελτιώνουν τη φροντίδα και την πρόσβαση στην Υγεία. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τα εγκαίνια ειδικότερα τόνισε: «Θεωρώ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτές οι δομές, δεν είναι μόνο για συνταγογράφηση φαρμάκων ή για παραπεμπτικά, αλλά προσφέρουν μια ολιστική και κυρίως ποιοτική φροντίδα υγείας».

Ήδη, περισσότερες από 70 ΤΟΜΥ λειτουργούν στη χώρα σε κρατικά κτήρια, με καλή στελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προοπτική να αυξηθεί, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις