ΥΓΕΙΑ

Βαρδαρός: Πρόσκληση στους πολίτες να εγγραφούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας

Βαρδαρός: Πρόσκληση στους πολίτες να εγγραφούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας

Την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Αλεξανδρούπολη εγκαινίασε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, τη Δευτέρα (04/06/2018).

«Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και η συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα, είναι μια κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν η αυτοδιοίκηση συνδράμει σ' αυτή την πρωτοβουλία, διότι προφανώς είναι μία παρέμβαση ώστε να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο κοινωνικό σύνολο» δήλωσε ο κ. Βαρδαρός. Περιγράφοντας τις βασικές λειτουργίες της ΤΟΜΥ, είπε πως αυτές είναι «η οικογενειακή ιατρική και η οργανωμένη πρόληψη και αγωγή υγείας. Οι πολίτες καλούνται να έρθουν, να εγγραφούν, να γνωρίσουν τη δομή, να ανοίξουν τον ατομικό ηλεκτρονικό τους φάκελο και παράλληλα η υπόλοιπη ομάδα υγείας, είναι αυτή που θα τρέξει δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα ΚΑΠΗ».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων στη νέα δομή ο κ. Βαρδαρός σημείωσε ότι «οι περισσότεροι ιατρικοί σύλλογοι στη χώρα, που σε μεγάλο βαθμό αποτελούνται από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με ένα συγκεκριμένο μερίδιο αγοράς, έχουν διαγνώσει πολύ σωστά ότι αυτή η παρέμβαση με τις ΤΟΜΥ, είναι μία παρέμβαση που ανακατανείμει τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι καθαρά μία παρέμβαση που έχει πολύ συγκεκριμένο πρόσημο. Είναι μία παρέμβαση διεύρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, άρα μοιραία ο ιδιωτικός τομέας, που σ' ένα μεγάλο βαθμό εκπροσωπείται στους ιατρικούς συλλόγους, έχει μία στάση προφανώς καθόλου φιλική σ' αυτό το εγχείρημα».

Έκανε λόγο για «διάφορα επίπεδα παραπληροφόρησης προς τους νέους γιατρούς, που ήταν η βασική δεξαμενή ανθρώπων που απευθυνόμασταν για να στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες» και αναγνώρισε ως «βασική αιτία του μειωμένου αρχικά ενδιαφέροντος των γιατρών το ότι 16.000 γιατροί, νέοι γιατροί ως επί το πλείστον, έχουν μεταναστεύσει από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια που τέτοιες ευκαιρίες εργασίας δεν δίνονταν». Χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την ανταπόκριση των νέων γιατρών στην προκήρυξη του περασμένου Σεπτεμβρίου καθώς «το 80% των γιατρών που έκαναν αίτηση για να στελεχώσουν αυτές τις δομές, ήταν ηλικίας μέχρι 40 ετών».

«Επί της υλοποίησης μπορεί να γίνει και κριτική, να ξαναδούμε λάθη, αδυναμίες, αλλά θυμίζω ότι μιλάμε πια επί ενός σχεδίου που υλοποιείται. Είναι ένα πράγμα αυτό και είναι ένα άλλο πράγμα να υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι ότι οι γιατροί είναι ιδεολογικά αντίθετοι μ' αυτή την ιστορία… Οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές είναι σεβαστές, αλλά να μένουν στα όρια του δημόσιου διαλόγου και με κάποια κοινά αποδεκτά πλαίσια διαλόγου. Αυτή είναι μία παρέμβαση που η κυβέρνηση την πιστεύει, την υλοποιεί και ακόμη και αυτοδιοικήσεις που δεν βρίσκονται, (περίπτωση Αλεξανδρούπολης), κοντά στο δικό μας πολιτικό χώρο την αγκαλιάζουν αυτή την παρέμβαση. Άρα σημαίνει ότι είναι μία παρέμβαση που έχει να δώσει πράγματα στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδαρός.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό λειτουργούν ήδη 70 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, ενώ το προσεχές διάστημα θα λειτουργήσουν άλλες 12.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις