ΥΓΕΙΑ

Για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συζήτησαν Ξανθός, ΙΣΑ και σύλλογοι ασθενών

Για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συζήτησαν Ξανθός, ΙΣΑ και σύλλογοι ασθενών

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό είχαν την Τετάρτη (31/10/2018), ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, Φώτης Πατσουράκος και Ευριπίδης Μπιλιράκης, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών που συμμετέχουν στη Διαρκή Κοινή Επιτροπή του ΙΣΑ, για την επεξεργασία του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι κοινή θέση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη. «Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους ασθενέστερα οικονομικά ασθενείς, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο με το νέο σύστημα καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχουν ανάγκη. Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση ο οικογενειακός γιατρός δεν θα εμποδίζει τον χρόνιο ασθενή να παρακολουθείται από τον εξειδικευμένο γιατρό που είχε και εμπιστευόταν το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει μια φορά το χρόνο να επισκέπτεται τον οικογενειακό του γιατρό και αυτός, ώστε να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία της υγείας του και να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δεν σχετίζεται με το χρόνιο νόσημά του. Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το νέο σύστημα παραπομπών θα εφαρμοστεί από 1/1/2019 σταδιακά λόγω της μειωμένης «δεξαμενής» οικογενειακών γιατρών που χρειάζονται για την πλήρη ανάπτυξη του νέου θεσμού. Επομένως, όπως τόνισε, θα υπάρχει το περιθώριο συνεχούς αξιολόγησης και διορθώσεων όπου κρίνεται απαραίτητο. Ενημέρωσε επίσης, τους εκπροσώπους των ασθενών ότι πολύ σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη των νέων γιατρών στις ΤΟΜΥ και η υπογραφή των νέων συμβάσεων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θα υπάρχουν διαθέσιμοι στο σύστημα υγείας περίπου 1.200 οικογενειακοί γιατροί (500 στις ΤΟΜΥ και 700 συμβεβλημένοι) που λόγω του μεγαλύτερου αριθμού επισκέψεων που προβλέπεται να πραγματοποιούν, θα προσεγγίζουν και σύντομα θα υπερκαλύπτουν τον όγκο των περιστατικών και της συνταγογράφησης που μέχρι χθες κάλυπτε ο χρεοκοπημένος και μη αποδοτικός θεσμός των «200 επισκέψεων» το μήνα.

Αναφορικά με το αίτημα για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας των συνεργαζόμενων γιατρών, το οποίο έθεσαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ , ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα επαναξιολογηθεί το πλαίσιο, μέσα όμως στα όρια του κλειστού προϋπολογισμού ενώ υπό συζήτηση είναι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων για τους γιατρούς που θα συνεργαστούν.

Ο κ. Πατούλης παρέδωσε στον υπουργό Υγείας, υπόμνημα με τις θέσεις της Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, με βάση τις αποφάσεις, που ελήφθησαν ομόφωνα, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Α) Ελεύθερη επιλογή γιατρού, όλων των ασθενών και ελεύθερη πρόσβαση, στον ειδικό γιατρό που έχουν ανάγκη.

Β) Τα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών, στον εξειδικευμένο γιατρό, έχουν αρνητικό αντίκτυπο, στην υγεία των ασθενών και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία.

Γ) Είμαστε υπέρ του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση.

Δ) Ευθύνη του οικογενειακού ιατρού είναι η τήρηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, του ασθενή, στον οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό του.

Ε) Πάταξη της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας.

Στην Κοινή Επιτροπή συμμετέχουν οι εξής σύλλογοι ασθενών:

1.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»
2.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΛΛΟΚ
3.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΙΑΤΡΩΝ «Κ.Ε.Φ.Ι»
4.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
5.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
6.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ»
7.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΠΑΣΠΑΜΑ
8.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΑΙΜΙΑΣ
9.«ΣΥΝΕΧΙΖΩ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
10.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
11.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ
12.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
13.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
14..ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ
15.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
16.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ»
17.ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ
18.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALTHEIMER KAI ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ
19.ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ