ΥΓΕΙΑ

Τζετ λαγκ και αφηρημάδα πάνε μαζί

Τζετ λαγκ και αφηρημάδα πάνε μαζί
Αν είστε λάτρης των υπερατλαντικών ταξιδιών, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε… Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικάνικης...

Αν είστε λάτρης των υπερατλαντικών ταξιδιών, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε…

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικάνικης επιστημονικής έρευνας, τα συχνά μακρινά ταξίδια με αεροπλάνο προκαλούν αφηρημάδα και μαθησιακές δυσκολίες μέχρι κι ένα μήνα μετά την επιστροφή του ατόμου στο κανονικό πρόγραμμά του.

Και αυτό γιατί το λεγόμενο «τζετ-λαγκ» προκαλεί μακρόχρονες μεταβολές στον εγκέφαλό τους.

Η έρευνα, η οποία είναι η πρώτη διεθνώς που εστίασε στις αλλαγές στην ανατομία του εγκεφάλου εξαιτίας τέτοιων μεταβολών στο στιλ ζωής, συμπέρανε ότι οι εργαζόμενοι, όπως οι αεροσυνοδοί, οι νυχτερινοί γιατροί στα νοσοκομεία ή οι βραδινοί βιομηχανικοί εργάτες, διαταράσσουν κατ’ επανάληψη τους βιολογικούς κιρκαδιανούς εγκεφαλικούς ρυθμούς τους, πράγμα που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις νοητικές λειτουργίες τους.

Το τζετ-λαγκ προκαλείται όταν ένας ταξιδιώτης διασχίζει πολλές χρονικές ζώνες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι χειρότερες επιπτώσεις συμβαίνουν σε όσους ταξιδεύουν προς τα ανατολικά.

Κάθε άνθρωπος έχει ένα εσωτερικό 24ωρο ρολόι που ελέγχει τους λεγόμενους κιρκαδιανούς βιολογικούς ρυθμούς. Όταν κάποιος μπαίνει σε μια χρονική ζώνη που δεν συγχρονίζεται με το βιολογικό ρολόι του, προκαλείται τζετ-λαγκ, μέχρι ο οργανισμός του να βρει ένα νέο συγχρονισμό. Για τους σποραδικούς μακρινούς ταξιδιώτες, το πρόβλημα αποκαθίσταται σε λίγες μέρες, όμως για όσους ταξιδεύουν συχνά, οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές.

Ροή Ειδήσεων