ΚΟΣΜΟΣ

Kοροναϊός: Kρούσμα και στο Βέλγιο – Στους 427 οι νεκροί

Kοροναϊός: Kρούσμα και στο Βέλγιο – Στους 427 οι νεκροί
ASSOCIATED PRESS

Στους 427 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό, ενώ στις τις χώρες όπου έχει εμφανιστεί κρούσμα του κοροναϊού προστίθεται πλέον και το Βέλγιο.

Ο Βέλγος πολίτης που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό είναι ένας από τους εννέα που επαναπατρίστηκαν την Κυριακή από την πόλη Ουχάν, την πόλη της κεντρικής όπου ξεκίνησε η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε η αρμόδια υπηρεσία υγείας του Βελγίου προσθέτοντας ότι και τα εννέα άτομα που έφτασαν χθες από τη Ουχάν, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της ιογενούς πνευμονίας, υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Βρυξελλών. Οι οκτώ βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Η υπηρεσία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον άνθρωπο που βρέθηκε θετικός στον ιό, πέραν από το ότι η υγεία του βρίσκεται σε καλή κατάσταση και προς το παρόν δεν εμφανίζει συμπτώματα του ιού. Σύμφωνα πάντως με τα βελγικά MME πρόκειται για μια γυναίκα που βρισκόταν στην Oυχάν και επέστρεψε με ειδική πτήση στη χώρα, μαζί με οκτώ ακόμη άτομα.

Πάνω από 20.000 κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τις 20.000 σε περισσότερες από 25 χώρες, ενώ – πλην της Κίνας που μετρά την πλειονότητα των θανάτων – έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άτομα σε Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες.

Όπως ενημέρωσαν οι Αρχές, ένας 39χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα. Είχε ταξιδέψει στη Γουχάν την 21η Ιανουαρίου και όπως αναφέρει το CNNi κατά την παραμονή του στην περιοχή δεν πήγε σε κανένα νοσοκομείο αλλά ούτε επισκέφτηκε κάποια υπαίθρια αγορά. Στην αυτόνομη περιοχή έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα.

Και το άτομο που έχασε τη ζωή του στις Φιλιππίνες είχε επισκεφθεί το σημείο «μηδέν» του ιού.

Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Kρούσματα τοπικής μετάδοσης καταγράφονται στη Σιγκαπούρη

Έξι νέα κρούσματα του κοροναϊού από την Κίνα εντοπίστηκαν στη Σιγκαπούρη, από τα οποία τα τέσσερα αφορούν μετάδοση σε τοπικό επίπεδο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στην πόλη σε 24, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Αν και τέσσερα από αυτά τα κρούσματα αποτελούν εστία τοπικής μόλυνσης, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για μια μεγάλη πηγή τοπικής μόλυνσης στη Σιγκαπούρη», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Τα τέσσερα αυτά κρούσματα συνδέονται με ένα κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής στο οποίο συχνάζουν κυρίως Κινέζοι τουρίστες.

Τα δύο άλλα κρούσματα αφορούν κατοίκους Σιγκαπούρης που απομακρύνθηκαν την Πέμπτη από την κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Μέχρι πρότινος η Σιγκαπούρη είχε ανακοινώσει 18 κρούσματα του νέου ιού, τα οποία αφορούσαν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ουχάν.

Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο

Την ίδια στιγμή, 3.711 επιβαίνοντες ενός κρουαζιερόπλοιου έχουν μπει σε καραντίνα από τις ιαπωνικές Αρχές καθώς υπήρξε κρούσμα του κοροναϊού μεταξύ των επιβατών. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα πολλών αξιωματικών καραντίνας που επιβιβάστηκαν στο Diamond Princess, πλοίο κρουαζιέρας της αμερικανικής εταιρείας Princess Cruises (όμιλος Carnival Corp.), για να επαληθεύσουν την κατάσταση της υγείας των 2.666 επιβατών και των 1.045 μελών του πληρώματος.

Τα μέτρα αποφασίστηκε να ληφθούν μετά το θετικό αποτέλεσμα για την παρουσία του φονικού ιού στον οργανισμό 80χρονου επιβάτη που κατέβηκε από το πλοίο στο Χονγκ Κονγκ την 25η Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Τι λένε οι Έλληνες εγκλωβισμένοι στην Κίνα - «Όσους έχουν πυρετό τους παίρνει η αστυνομία

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι το πλοίο, που έφθασε στη Γιοκοχάμα (δυτικά της πρωτεύουσας), επρόκειτο να τεθεί σε καραντίνα.

Μια νέα περίπου 20 ετών που ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα της δήλωσε σήμερα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS ότι «ζητήθηκε από όλους τους επιβάτες να μείνουν μέσα στις καμπίνες τους εν αναμονή της υποβολής τους σε εξετάσεις για τον εντοπισμό του ιού». Διευκρίνισε ότι περιμένει μαζί με τη μητέρα της μέσα στην καμπίνα τους από χθες και ότι ακόμα σήμερα το πρωί δεν είχε καμία πληροφορία για το πότε θα εξεταστούν.

Το πλοίο είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα από το Σάββατο στη Νάχα, στο νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας. Αλλά αυτό έγινε για δεύτερη φορά, μετά τον εντοπισμό του κοροναϊού στον οργανισμό του 80χρονου.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει στην επικράτειά της 20 κρούσματα του 2019-nCoV, τα τέσσερα χωρίς κανένα σύμπτωμα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας τα οποία δημοσιοποιήθηκαν.

Από το Σάββατο, η χώρα αρνείται να επιτρέψει την είσοδο σε ξένους που διέμειναν πρόσφατα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, στην κεντρική Κίνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σούγκα απάντησε όταν ερωτήθηκε σχετικά ότι θεωρεί πως οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι ανάρμοστοι.

Ανοίγουν ακόμη τρία νοσοκομεία στην Γουχάν

Οι Αρχές της Γουχάν, στην Κίνα, ανακοίνωσαν πως θα κατασκευάσουν ακόμη τρία νοσοκομεία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλα τα κρούσματα του κοροναϊού, όπως σημειώνει το CNNi.

Τα νέα κέντρα υγείας θα δημιουργηθούν σε υπάρχουσες δομές, όπως γήπεδα, τα οποία θα μετατραπούν σε νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Δείτε σε 50 δευτερόλεπτα πώς οι Κινέζοι έφτιαξαν νοσοκομείο σε 10 μέρες (video)

Συνελήφθη 36χρονη γιατί απέκρυψε πως είχε έλθει σε επαφή με ασθενή

Η αστυνομία της Κίνας συνέλαβε μια γυναίκα διότι «απέκρυψε εσκεμμένα» ότι είχε έλθει σε επαφή με κάποιον από περιοχή που πλήττεται από τον νέο κοροναϊό και την κατηγορεί πως έθεσε σε κίνδυνο τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας, μετέδωσε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλλει σαρωτικά μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοση του ιού. Έχουν πρακτικά θέσει σε καραντίνα ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV τον Δεκέμβριο, και απαιτούν όποιος την επισκέφθηκε να τίθεται σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Η γυναίκα που τέθηκε υπό κράτηση, 36 ετών — οι αρχές δημοσιοποίησαν μόνο το επώνυμό της, Λιου — έβλαψε τις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου με τον τρόπο που ενήργησε και οι αρχές του δήμου της Τιαντζίν την έθεσαν υπό «διοικητική κράτηση».

Το Νέα Κίνα δεν διευκρίνισε ως πότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊος: Εξαδάκτυλος - «Η ανησυχία των Ελλήνων θα πρέπει να είναι μειωμένη»

Οι αρχές έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε οποιονδήποτε παραβιάζει τον νόμο και προσκόπτει τις προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας. Δικαστήριο στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ έχει διαμηνύσει πως όποιος μεταδίδει εσκεμμένα τον κοροναϊό θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με την ποινή του θανάτου.

Εξάλλου η αστυνομία στην επαρχία Τσινγκάι διενεργεί έρευνα σε βάρος ενός άνδρα που είναι φορέας του ιού και κατηγορείται πως προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας και έβλαψε «τη δημόσια υγεία», μετέδωσε το Νέα Κίνα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή.

Drones ψάχνουν πολίτες που δεν φορούν μάσκα

Ειδικά drones με ηχεία χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές για να προειδοποιούν τους πολίτες να μην κυκλοφορούν άσκοπα και χωρίς τις χειρουργικές μάσκες για την προστασία τους έναντι του κοραναϊού.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιπολούν... στις περιοχές της κινεζικής επικράτειας που έχουν πληγεί από τον φονικό ιό και φωνάζουν σε όσους κυκλοφορούν χωρίς την ειδική μάσκα.

Σ' ένα βιντεάκι που έχει γίνει viral απεικονίζεται μία ηλικιωμένη γυναίκα με το drone να την συμβουλεύει να επιστρέψει αμέσως στο σπίτι της αλλά και να φορέσει μάσκα για να προστατεύσει τον εαυτό της.

Δείτε το βίντεο:

«Μεγάλο τεστ για την Κίνα»

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, χαρακτήρισε την επιδημία «μεγάλο τεστ» για την κινεζική κυβέρνηση.

«Η επιδημία είναι μεγάλο τεστ για το σύστημα της Κίνας και τις ικανότητες της κυβέρνησης και πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό», είπε.

Το Πεκίνο διέθεσε συνολικά 47 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για την πρόληψη της εξάπλωσης του κοροναϊού και τον έλεγχο της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και για την χορήγηση προσωρινών αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και στο προσωπικό της πρόληψης εξάπλωσης επιδημιών, όπως επίσης και για την αγορά ιατρικού και εξοπλισμού και αντιδραστηρίων διάγνωσης, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο των Οικονομικών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ζητά να ενισχυθεί η επίβλεψη της Yγείας

Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε όλες τις χώρες να «εντείνουν την επίβλεψη της υγείας και την ανταπόκρισή τους» στην επιδημία του νέου ιού από την Κίνα και ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν οι οικονομικοί πόροι και οι τεχνικές που είναι άμεσα διαθέσιμες.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει τους οικονομικούς πόρους και τις τεχνικές που μπορούν να ενεργοποιηθούν γρήγορα για τη στήριξη των χωρών που έχουν επηρεαστεί», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Καλούμε όλες τις χώρες να εντείνουν την επίβλεψη της υγείας και την ανταπόκρισή τους, κάτι που είναι απαραίτητο για να περιοριστεί η εξάπλωση αυτής της επιδημίας και αυτών που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον», σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η τράπεζα εξήγησε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή «με τους διεθνείς εταίρους για να επιταχυνθεί η διεθνής ανταπόκριση προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες για να αντιμετωπίσουν αυτή την παγκόσμια κρίση στην υγεία».

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι αξιολογεί τις «οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις» και ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κίνα για να ανταποκριθεί, περιλαμβανομένων αυτών που στόχο έχουν να επιτρέψουν στην οικονομία της να ανακάμψει».

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαβεβαιώνει επίσης ότι «είναι έτοιμη να στηρίξει όλες τις χώρες-πελάτες της, ιδιαίτερα τις πλέον φτωχές και ευπαθείς, προκειμένου να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης στους πληθυσμούς τους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Απομονώθηκε ο γενετικός κώδικας του ιού 2019-nCoV

Κικίλιας για κοροναϊό: Αν υπάρξει κρούσμα, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε

Κοροναϊός ή Κορονοϊός: Ο Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει τη σωστή λέξη