ΕΛΛΑΔΑ

Ασταμάτητος ο Κοροναϊός: Παγκόσμιο σοκ - Στους 908 οι νεκροί, πάνω από 40.000 τα κρούσματα

Ασταμάτητος ο Κοροναϊός: Παγκόσμιο σοκ - Στους 908 οι νεκροί, πάνω από 40.000 τα κρούσματα
ASSOCIATED PRESS

Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα καθώς ο Κοροναϊός συνεχίζει να σπέρνει τον θάνατο αφού μέχρι στιγμής πάνω από 900 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους σε σύνολο άνω των 40.000 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός ανέρχεται σε 908 παγκοσμίως, καθώς ακόμη 89 ασθενείς υπέκυψαν στην Κίνα μόνο το Σάββατο, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας.

Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, καταγράφησαν επιπλέον 81 θάνατοι.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν άλλα 2.656 νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Σύμφωνα με το CNNi, τα κρούσματα του κοροναϊού σε ολόκληρο τον κόσμο αγγίζουν πλέον τις 40.000

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναχώρησε την Κυριακή για το Πεκίνο, προκειμένου να ερευνήσει την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ από τη Γενεύη, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασκούν κριτική στον Οργανισμό, αλλά και την κινεζική κυβέρνηση, καθώς η διαδικασία αξιολόγησης της μεγάλης επιδημίας και η σπουδή των μελών της Επιτροπής του ΠΟΥ να μην χαρακτηρίσουν το πρόβλημα πανδημία, φαίνεται να έχει καθυστερήσει σε ικανό βαθμό.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επισκέφθηκε το Πεκίνο στα τέλη Ιανουαρίου για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και υπουργούς της κυβέρνησης. Επέστρεψε με μια συμφωνία για να στείλει επιτόπου ο ΠΟΥ μια διεθνή αποστολή, όμως χρειάστηκαν σχεδόν δύο εβδομάδες μέχρι να δώσει η κινεζική κυβέρνηση το πράσινο φως για τη σύνθεση αυτής της ομάδας. Επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι ο Δρ. Μπρους Άιλγουορντ που σύμφωνα με τον Γκεμπρεγεσούς είναι "βετεράνος" καθώς έχει πείρα από προηγούμενες υγειονομικές κρίσεις.

Η εξάπλωση του νέου κοροναϊού πέραν της Κίνας ενδέχεται να επιταχυνθεί, με τη μετάδοση της ασθένειας από ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στη χώρα, προειδοποίησε χθες Κυριακή ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Κοροναϊός: Καρέ – καρέ η μεταφορά των δύο Ελλήνων από την Ουχάν στο «Σωτηρία»

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» βρίσκονται πλέον οι δύο Έλληνες που ήρθαν στην χώρα μας από την Ουχάν, από όπου ξεκίνησε ο φονικός ιός.

Οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι.

Έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη.

Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο.

Επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό και προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Παρότι οι δύο Έλληνες πολίτες δεν παρουσιάζουν καμία συμπτωματολογία, μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής, και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Εικόνες από το νοσοκομείο δείχνουν το ασθενοφόρο την ώρα που καταφτάνει.

Το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας.

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός δύο Ελλήνων από την Κίνα», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανάρτησή του στο twitter. «Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για την υποστήριξή τους για την ασφαλή επιστροφή τους».

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε στενό συντονισμό με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, καθώς και με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον επαναπατρισμό των δύο αυτών Ελλήνων.

100 επιβάτες του Diamond Princess αισθάνθηκαν αδιαθεσία ή ανέβασαν πυρετό

Περίπου 100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, ανέβασαν πυρετό ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι οι επιβάτες αυτοί θα επανεξεταστούν κατεπειγόντως.

Μέχρι τώρα, 64 άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 3.700 εκδρομείς από 50 χώρες.

Το Diamond Princess απέπλευσε από τη Γιοκοχάμα στις 20 Ιανουαρίου και επέστρεψε στις 3 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των επιβατών ήταν και ένας Κινέζος που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό. Ο ασθενής αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουαρίου.

Οι ιαπωνικές αρχές διέταξαν το κρουαζιερόπλοιο να αράξει στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα για να εξεταστούν οι επιβάτες και το πλήρωμα. Η καραντίνα θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oscars 2020 – Όσκαρ 2020: «Τα παράσιτα» σόκαραν τον κινηματογράφο - Όλοι οι νικητές

Σχετικές ειδήσεις