Γλουτένη: Τι πρέπει να προσέχετε αν πάσχετε από κοιλιοκάκη

Newsroom Newsroom

Γλουτένη: Τι πρέπει να προσέχετε αν πάσχετε από κοιλιοκάκη
Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από δυσανεξία στη γλουτένη και σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή του λεπτού εντέρου και καταστροφή των εντερικών λαχνών.

Έτσι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία και γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη κι ενεργοποιεί αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Ακόμη και η βρώμη όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με κοιλιοκάκη.

Ποια η αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης;

Για την επιτυχή αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης θα πρέπει να αποκλείονται δια βίου αυστηρά όλες οι πηγές γλουτένης από τη διατροφή. Ενδεικτικά μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα σχετικά με το ποιες τροφές επιτρέπονται και απαγορεύονται στο διαιτολόγιό σας.

Τροφές χωρίς γλουτένη Τροφές με γλουτένη

Ποιες οι πιο συχνές διατροφικές ανεπάρκειες σε ασθενείς με κοιλιοκάκη;

Οι πιο συνήθεις διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να παρουσιαστούν είναι η έλλειψη σιδήρου και ασβεστίου οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε σιδηροπενική αναιμία και οστεοπενία. Για το λόγο αυτό η ενίσχυση της διατροφής με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (π.χ. κόκκινο κρέας, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και ασβέστιο (π.χ. γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί) είναι σημαντική.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά το μαγείρεμα;

  • Δώστε σημασία στο καλό πλύσιμο των χεριών πριν το μαγείρεμα.
  • Καθαρίστε καλά την επιφάνεια εργασίας, τα σκεύη και όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν.
  • Μην επαναχρησιμοποιείτε νερό και λάδι όπου έχετε μαγειρέψει τροφές με γλουτένη.
  • Αποθηκεύετε ξεχωριστά στο ψυγείο τα φαγητά χωρίς γλουτένη.

Σε περίπτωση που γευματίζετε σε κάποιο εστιατόριο, μην ξεχνάτε να ενημερώνετε το προσωπικό για την κοιλιοκάκη και να τονίζετε τη σημασία του κατάλληλου μαγειρέματος του γεύματός σας.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

πηγή: Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved