ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός - Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ

Κορονοϊός - Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων και αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού κανένας υπάλληλος δεν απολύεται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σε συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και νοικοκυριά.

Τα μέτρα που ανακοινώνονται θα είναι ύψους 2 δισ,. ευρώ, και τις επόμενες ημέρες θα έρθουν άλλα 1,8 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή στις αρχές Απριλίου ενισχύονται με 800 ευρώ, ενώ αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.

«Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας επειδή οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν λόγω του κορoνοϊού, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

«Καλύπτονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα» διευκρίνισε για τους εργαζόμενους ο Χρήστος Σταϊκούρας. Το μέτρο κοστίζει 400 εκατ. ευρώ, και αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους.

Τι σημαίνει όμως «αναστολή» μας εξηγεί ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος

«Αναστολή είναι μία νομική κατάσταση που μπορεί να συμβεί είτε στο πρόσωπο του εργοδότη είτε στο πρόσωπο του εργαζόμενου ή λόγω έκτακτων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών όπου η εργασιακή σχέση δεν λύεται, παραμένει σε ζωντανή και νομικά ισχυρή μέχρι λήξεως συνθηκών που την επέβαλλαν, οπότε και επαναβιώνει και συνεχίζει να λειτουργεί με όλα τα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών (εργοδοτών- εργαζομένων)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος και της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr.

Βρούτσης: Απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων

Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργίας τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

«Ερχόμαστε για να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, και αυτών που κλείνουν και αυτών που παραμένουν ανοιχτές» σημείωσε ο υπουργός.

«Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και να προχωρούν αναίτια σε απολύσεις. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη» δήλωσε.

Καθ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων και αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού κανένας υπάλληλος δεν απολύεται είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής επισήμανε «όσο οι εργαζόμενοι τελούν σε αναστολή εργασιακής σχέσης δεν μπορεί να καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους από τον εργοδότη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία απόλυση εργαζομένου δεν μπορεί να λάβει χώρα κατα τη διάρκεια ισχύος των μέτρων» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν αποζημίωση

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αποζημίωση 800 ευρώ στους εργαζόμενους - Ποιοι τη δικαιούνται

Σχετικές ειδήσεις