ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Τι είναι η θεραπεία με πλάσμα αίματος: Τι είπε ο Τσιόδρας και πότε ξεκινά στην Ελλάδα

Κορονοϊός - Τι είναι η θεραπεία με πλάσμα αίματος: Τι είπε ο Τσιόδρας και πότε ξεκινά στην Ελλάδα
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Στο αίμα ασθενών που ανάρρωσαν από κορονοϊό μπορεί να βρίσκεται η ελπίδα για την καταπολέμηση του ιού σε άτομα που νοσούν βαριά από τον ίδιο ιό.

Ξεκινά στη χώρα μας πειραματική θεραπεία για τον κορονοϊό με τη χορήγηση πλάσματος με αντισώματα από το αίμα ασθενών που νόσησαν, έγιναν καλά και πλέον έχουν ανοσία, όπως άλλωστε ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Μ. Δευτέρας.

Η διαδικασία θα γίνεται με λήψη αίματος από εθελοντές δότες, οι οποίοι είχαν κόλλησαν τη νόσο, έγιναν καλά και τώρα έχουν ανοσία. Ακολούθως θα αφαιρείται το πλάσμα το οποίο περιέχει τα αντισώματα κατά του κορΟνοϊού και θα χορηγείται σε ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, «τη διαδικασία και το πρωτόκολλο ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και θα αποτελεί το πρώτο εγχείρημα στη χώρα μας για θεραπεία με αντισώματα πολιτών που νόσησαν και έχουν ιαθεί».

Η κλινική μελέτη θα είναι φάσης ΙΙ και θα συντονίζεται από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και καθηγητή θεραπευτικής Θάνο Δημόπουλο.

Ποιοι θα επιλεγούν

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα καθώς θα πρέπει να επιλεγούν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορωονοϊό και ιάθηκαν. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δημιουργήθηκε και το μητρώο ασθενών με Covid-19, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν αντισώματα συμπολιτών μας για τη θεραπεία άλλων ασθενών.

Οι ασθενείς που θα συμμετάσχουν στην μελέτη θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πρέπει να έχουν νοσήσει και να είναι αρνητικοί στον μοριακό έλεγχο για 14 ημέρες, όπως επίσης και να έχουν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ισχυρά αντισώματα», δηλαδή τα κύτταρά τους να έχουν αποδεδειγμένα δυνατή άμυνα απέναντι στον κορονοϊό.

Η αξιοποίηση πλάσματος με αντισώματα ασθενών που είχαν Covid-19, μελετάται σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα δεν σημαίνει ότι θα φέρει και αποτελέσματα.

Πάντως ο καθηγητής διευκρίνισε ότι η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της Επιστήμης, είναι σημαντική. «Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σπάνιο φαινόμενο σε λίμνη: Τι είδαν εν μέσω πανδημίας και έμειναν άφωνοι

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων