ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις - Πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις - Πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ανέτοιμοι και φοβισμένοι να «σπάσουν» την καραντίνα, αν δεν εξαλειφθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, εμφανίζονται οι πολίτες σε ποσοστό 72,6%. Παράλληλα το 87,5% των Ελλήνων δηλώνει ότι πηγαίνουν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη διαχείριση του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις με θέμα «Πώς ζουν οι Έλληνες στην Πανδημία».

Στην ερώτηση πόσο σύντομα θα επιστρέφατε στις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες αν δεν υπήρχαν κυβερνητικοί περιορισμοί, το 28,4% του δείγματος απάντησε «μόλις δεν υπάρχουν νέα κρούσματα για ορισμένη χρονική περίοδο», το 19,7% «μόλις μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων» και το 24,5% «μόλις βρεθεί εμβόλιο».

Αντίθετα, μόλις το 24,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα επέστρεφε στην «παλιά» του ζωή αμέσως τώρα.

Μέσα σε πέντε μήνες, και αφού μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο και η διαχείριση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κυρίαρχο συναίσθημα άλλαξε και από την ανασφάλεια οι Έλληνες πέρασαν στην αισιοδοξία.

Συγκεκριμένα όταν ζητήθηκε να περιγράψουν τα δύο κυριότερα αισθήματά, το 40% των ερωτηθέντων ανάφεραν την "αισιοδοξία" (από 30% πέντε μήνες πριν) ενώ 31% επέλεξαν την ανασφάλεια (από 38% το Δεκέμβριο).

Σχετικά με την εμπιστοσύνη στους Θεσμούς, όλοι οι πολιτειακοί Θεσμοί απολαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σήμερα από ό,τι 27 μήνες πριν.

Συγκεκριμένα:

  • ο Θεσμός του Πρωθυπουργού (+14%),
  • της Προεδρίας της Δημοκρατίας (+12%),
  • του Δημάρχου (+8,6%),
  • του Περιφερειάρχη (+12%)
  • αλλά και της Κυβέρνησης (+13%).

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται στο 65% την ώρα που, όπως επισημαίνεται σε αντίστοιχες έρευνες στη Γαλλία το αντίστοιχο νούμερο είναι στο 44%, ενώ στην Ιταλία μόλις στο 32%.

Μέχρι το Σεπτέμβριο η επιστροφή στην κανονικότητα

Πάντως, σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, σχεδόν το 70% των Ελλήνων εκτιμά ότι θα επέλθει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά, το 38,2% σημείωσε ότι θα επανέλθουμε σε κάποια φυσιολογική καθημερινότητα το επόμενο δίμηνο, το 16,7% το επόμενο τετράμηνο και το 13% τον Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα, περίπου 2 στους 3 ερωτηθέντες (17,4%) απάντησαν ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει με το νέο έτος.

Σχετικά με την παρούσα εργασιακή κατάσταση των πολιτών, όπως αναφέρει η έρευνα της διαΝΕΟσις, «περίπου η μισή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παύσει».

Έτσι, μόλις ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά στον χώρο εργασίας του, άλλος ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και οι υπόλοιποι (περίπου 47%) είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου. Στο πλαίσιο αυτό, το 41% του δείγματος τονίζει ότι τα εισοδήματά του έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των μέτρων. Μάλιστα, από όσους δηλώνουν άνεργοι στην έρευνα (11,4%) υποστηρίζουν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Η ζωή στην καραντίνα

Αναφορικά με την καθημερινότητα των Ελλήνων στην καραντίνα, το 64% δήλωσε ότι αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του, το 57% ότι βλέπει περισσότερη τηλεόραση ή ταινίες και το 54% ότι κάνει περισσότερες δουλειές στο σπίτι, ενώ το 31% ότι γυμνάζεται λιγότερο.

Παράλληλα, στην ερώτηση «αν τις τελευταίες 24 ώρες έχουν βγει από το σπίτι τους και, αν ναι, πού πήγαν», δύο στους τρεις (63,6%) απάντησαν θετικά.

Από αυτούς, το 61% βγήκε για ψώνια ή στο φαρμακείο, ένας στους τρεις (37,6%) για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο και ένας στους τέσσερις (24,2%) για να πάνε στη δουλειά.

Δείτε όλη την έρευνα ΕΔΩ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Αυτά είναι τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων - Αναλυτικοί πίνακες