ΥΓΕΙΑ

Κολπίτιδες και καλοκαίρι - Τι να προσέξετε

Κολπίτιδες και καλοκαίρι - Τι να προσέξετε
Photo by Taryn Elliott from Pexels

Οι κολπίτιδες του καλοκαιριού - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συχνά τα μικρόβια τα αντιμετωπίζουμε ως «εχθρούς», οι οποίοι πρέπει να «εκριζωθούν». Η άποψη αυτή παρασάγγας απέχει από την αλήθεια, καθότι «συμβιώνουμε» με πλήθος μικροβίων, που ζουν σε διάφορα μέρη του σώματός μας, τα οποία αποτελούν το ονομαζόμενο «μικροβίωμα». Τα μικρόβια αυτά είναι απαραίτητα, προκειμένου ο οργανισμός μας να επιτελέσει τις ζωτικές του λειτουργίες.

Πληθυσμός μικροβίων, που ανήκουν κατά κύριο λόγο στο γένος Γαλακτοβάκιλλος εντοπίζεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στο γυναικείο κόλπο. Τα μικρόβια αυτά αποτελούν τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα.

Η παρουσία τέτοιων μικροβίων στον κόλπο είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευθεί ο κολπικός βλεννογόνος (έτσι ονομάζεται ο ιστός, ο οποίος καλύπτει εσωτερικά τον κόλπο), από ενοχλητικές φλεγμονές, τις ονομαζόμενες και κολπίτιδες.

Οι μηχανισμοί, μέσω των οποίων οι Γαλακτοβάκιλλοι «φρουρούν» την υγεία του κόλπου είναι οι εξής:

  • Παράγουν γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ φαίνεται, πως είναι σημαντικό για τη διατήρηση του «όξινου pH» του κόλπου. Το όξινο περιβάλλον δεν ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

  • Παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2).Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι το γνωστό μας οξυζενέ. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια.
  • Παράγουν βακτηριοκτόνες ουσίες.

Τι είναι οι μύκητες;

Οι μύκητες είναι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί (δηλαδή αποτελούνται από μόνον ένα κύτταρο), οι οποίοι υπό φυσιολογικές συνθήκες εντοπίζονται σε μικρούς πληθυσμούς στο έντερο, στο στόμα και φυσικά στον κόλπο του ανθρώπου.

Στον κόλπο εντοπίζονται τόσο οι μύκητες, όσο και τα μικρόβια της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας και κανονικά συμβιώνουν σε ισορροπία μεταξύ τους.

Αν η ισορροπία μεταξύ των μικροοργανισμών αυτών για κάποιο λόγο διαταραχθεί, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν λοιμώξεις από μύκητα, οι γνωστές αιδοίο – κολπικές μυκητιάσεις ή καντιντιάσεις. Τις ονομάζουμε καντιντιάσεις, γιατί οι μύκητες, που είναι συνήθως υπεύθυνοι για τις φλεγμονές αυτές ανήκουν στο γένος κάντιντα (Candida).

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr