ΥΓΕΙΑ

Πώς η λοίμωξη από κορονοϊό επηρεάζει το νεογνό

Πώς η λοίμωξη από κορονοϊό επηρεάζει το νεογνό

Γεννάτε και νοσείτε με κορονοϊό - Κινδυνεύει το παιδί σας;

Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία επί του θέματος είναι μάλλον ελλιπή.

Ας δούμε εν τάχει τι φαίνεται, πως ισχύει:

  • Είναι δυνατή η μετάδοση του κορονοϊού στο νεογνό από άτομο, που είναι φορέας του ιού.
  • Υπάρχουν περιστατικά νεογνών, που ήταν θετικά στον κορονοϊό αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά δεν γνωρίζουμε, αν ήρθαν σε επαφή με αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μετά τον τοκετό.
  • Η πλειοψηφία των νεογνών, που ήταν θετικά στον κορονοϊό, είτε δεν εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα, είτε εμφάνισαν μόνον αβληχρά (ελαφρά) συμπτώματα. Εντούτοις, έχουν αναφερθεί και μεμονωμένες περιπτώσεις τέτοιων νεογνών, τα οποία εκδήλωσαν σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις πρόωρου τοκετού, από μητέρες, οι οποίες ήταν θετικές στον κορονοϊό, αλλά συσχετισμός μεταξύ της λοίμωξης αυτής και του πρόωρου τοκετού δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Γέννησα και είμαι θετική στον κορονοϊό, πώς μπορεί η μετάδοση του ιού στο μωρό μου να αποφευχθεί;

Η επαφή του νεογνού με τη μητέρα είναι κεφαλαιώδους σημασίας σε ό,τι αφορά τη σφυρηλάτηση της μεταξύ τους σχέσης.

Όμως στα πλαίσια της προστασίας του νεογνού, έχει προταθεί από το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control/ CDC) η προσωρινή απομάκρυνση του νεογνού από τη μητέρα, αν αυτή είναι θετική στον κορονοϊό, τουλάχιστον όσο βρίσκονται αμφότεροι σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Τη φροντίδα του μωρού την αναλαμβάνει εν τοιαύτη περιπτώσει άτομο εμπιστοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr