ΥΓΕΙΑ

Γιατί η πιθανότητα επιτυχίας εξωσωματικής μειώνεται όσο η γυναίκα μεγαλώνει

Γιατί η πιθανότητα επιτυχίας εξωσωματικής μειώνεται όσο η γυναίκα μεγαλώνει

Τα ωάρια, όσο μεγαλώνει η γυναίκα, μειώνονται σε αριθμό και αλλάζουν σε ποιότητα και έτσι μειώνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής.

Τι σημαίνει «αποτυγχάνει» η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Εκατομμύρια ζευγάρια σε όλον τον κόσμο έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μωρό χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η γέννηση του πρώτου παιδιού μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση έλαβε χώρα το μακρινό 1978. Επρόκειτο για ένα κοριτσάκι, το οποίο πήρε το όνομα Louise Brown. Το γεγονός προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και τότε για πρώτη φορά διάβαζε κανείς για τα «παιδιά του σωλήνα» (ο όρος δεν είναι και πολύ «κολακευτικός»….).

Έκτοτε, χάρη τόσο στην εντατική έρευνα, όσο και την ευρεία κλινική εμπειρία, έχουμε επιτύχει θεαματική βελτίωση των πρωτοκόλλων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι πιθανότητες επιτυχίας της όλης διαδικασίας έχουν αυξηθεί θεαματικά, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί οι πιθανότητες εμφάνισης των όποιων παρενεργειών της.

Σε καμίαν όμως περίπτωση η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη…

Τα όποια ωάρια προκύψουν μετά τη διέγερση των ωοθηκών, θα γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο και τα προκύψαντα έμβρυα θα «καλλιεργηθούν». Κάποια από τα έμβρυα θα εισαχθούν την κατάλληλη στιγμή στη μήτρα με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς, ενώ το πλεόνασμα των εμβρύων θα καταψυχθεί, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε επόμενη εμβρυομεταφορά, αν η πρώτη προσπάθεια δεν οδηγήσει σε απόκτηση τέκνου, ή αν το ζευγάρι επιθυμεί κι άλλο παιδί.

Στην περίπτωση, που τεκνοποίηση δεν επιτευχθεί ακόμα και μετά από την εμβρυομεταφορά όλων των κατεψυγμένων εμβρύων (σε διαδοχικές προσπάθειες, καθότι αποφεύγουμε – συνήθως – να μεταφέρουμε στη μήτρα πλέον των δύο εμβρύων), τότε λέμε πως η συγκεκριμένη προσπάθεια απέτυχε.

Ενδεχομένως, το ζευγάρι, μετά από συζήτηση με το θεράποντα ιατρό, να αποφασίσει να προχωρήσει σε επόμενη προσπάθεια εξωσωματικής, αν κριθεί, πως οι πιθανότητες επιτυχίας επόμενων προσπαθειών είναι ικανοποιητικές. Στην περίπτωση, που, παρόλες τις προσπάθειες, το ζευγάρι δεν καταφέρει να αποκτήσει παιδί, τότε λέμε, ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση απέτυχε.

Αφού είδαμε τι σημαίνει «αποτυχία» της εξωσωματικής, ας δούμε τώρα γιατί η ηλικία της γυναίκας επηρεάζει αρνητικά τις πιθανότητες επιτυχίας της όλης διαδικασίας….

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr