ΥΓΕΙΑ

Ρινική συμφόρηση: Μύθοι και πραγματικότητες για τη «βουλωμένη μύτη»

Ρινική συμφόρηση: Μύθοι και πραγματικότητες για τη «βουλωμένη μύτη»

Δεν είναι λίγοι οι «μύθοι» που κυκλοφορούν γύρω από τη ρινική συμφόρηση, τις αιτίες που την προκαλούν και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Πρόκειται για ένα πολύ κοινό πρόβλημα, που απασχολεί πλήθος ανθρώπων, όχι μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά όλο τον χρόνο: Ακόμα και το… κατακαλόκαιρο πολλοί ταλαιπωρούνται από «βουλωμένη μύτη», όπως συνηθίζουμε να ονομάζουμε τη ρινική συμφόρηση. Ωστόσο, αυτοί οι μύθοι γύρω από το μπούκωμα της μύτης και γενικά το κρυολόγημα, εξακολουθούν να υφίστανται και να ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Μύθοι γύρω από τη «βουλωμένη μύτη»

Είναι σύνηθες να πιστεύει κάποιος ότι εάν βγει με βρεγμένα μαλλιά στο κρύο ή ελαφριά ντυμένος, σημαίνει πως «θα κρυώσει» και «θα βουλώσει η μύτη του». Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του αν κυκλοφορούμε έξω αμέσως μετά το μπάνιο ή αν βγούμε ελαφριά ντυμένοι στο κρύο, με το μπούκωμα της μύτης. Η ρινική συμφόρηση, ως βασικό σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος δεν προκύπτει αναγκαστικά από τις συνθήκες αυτές, οι οποίες δεν παίζουν ρόλο στο αν «θα κολλήσουμε» κάποιον ιό και θα αρρωστήσουμε ή όχι.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr