ΥΓΕΙΑ

Διάρροια: Πότε πρέπει να μας ανησυχεί και πώς την αντιμετωπίζουμε

Διάρροια: Πότε πρέπει να μας ανησυχεί και πώς την αντιμετωπίζουμε

Μία από τις πιο συχνές διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου είναι η διάρροια, που υπολογίζεται πως εμφανίζεται τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο στη ζωή κάθε ενήλικα, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΕΟΔΥ. 

Ως διάρροια ορίζουμε την ξαφνική μεταβολή στη συχνότητα των κενώσεων και τη σύσταση των κοπράνων του οργανισμού, κάτι που «μεταφράζεται» ως τουλάχιστον τρεις μαλακές ή υδαρείς κενώσεις μέσα στο 24ωρο.

Κατά πλειοψηφία, η διάρροια αυτής της μορφής, που διαρκεί κάποιες μέρες και όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες, ονομάζεται «οξεία διάρροια» και οφείλεται σε λοίμωξη του εντέρου, συνηθέστερα από κάποιον ιό ή σπανιότερα από βακτήριο. Η λοίμωξη όμως δεν είναι η μόνη αιτία εμφάνισης της διάρροιας, καθώς αυτή μπορεί να οφείλεται σε άγχος, στις συνθήκες ενός ταξιδιού, σε παρενέργειες φαρμάκων, σε τροφική δηλητηρίαση ή ακόμα και σε ένα τυχαίο τρόφιμο που για κάποιον λόγο ερέθισε το έντερο και επηρέασε την ομαλή λειτουργία του. Συνήθως μάλιστα η διάρροια συνοδεύεται από έντονο κοιλιακό άλγος, ενώ σπανιότερα από πυρετό, πονοκέφαλο ή άλλα συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ