ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: «Τορπίλη» από τη Moderna - Το εμβόλιο δεν θα επαναφέρει την κανονικότητα

Κορονοϊός: «Τορπίλη» από τη Moderna - Το εμβόλιο δεν θα επαναφέρει την κανονικότητα
AP PHOTOS

Εμβόλιο κορονοϊού: Στην μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, «πρωταγωνιστούν» τρεις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες υποστηρίζουν πως έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά εμβόλια για την καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την αρχή του νέου έτους και συγκεκριμένα μέσα στο Ιανουάριο, αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πληθυσμών.

Ο επικεφαλής γιατρός της Moderna (μία από τις τρεις εταιρείες που έχουν αναπτύξει εμβόλιο), Dr. Tal Zaks υποστήριξε ότι ο κόσμος δεν θα επανέλθει άμεσα στην κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει, αλλά δεν έχει αποδειχθεί σε καμία περίπτωση, ότι θα διαγράψει τη μετάδοση του νέου κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Dr. Tal Zaks, επικεφαλής γιατρός της Moderna, από την οποία περιμένουμε το πολυπόθητο εμβόλιο το αμέσως επόμενο διάστημα, ήταν σαφής στην τοποθέτησή του:

«Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να μην νοσήσουν. Δεν έχει αποδειχθεί, όμως, αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορονοϊού».

Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα:

1)Ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια θα εμποδίζουν τη μετάδοση του νέου κορονοϊού. Τουτέστιν, το φάρμακο θα βοηθά να μην παρουσιάσει επιπλοκές ο ασθενής ή να μην εκδηλώσει συμπτώματα, όμως δεν γνωρίζουμε αν το άτομο θα λειτουργεί ως φορέας και μεταδότης, σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ή δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα.

2)Ο εμβολιασμός, που θα ολοκληρωθεί σε βάθος πολλών μηνών, ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον στο 60% του γενικού πληθυσμού, δεν θα είναι αρκετός για να ανακόψει την πανδημία του νέου κορονοϊού. Το εμβόλιο θα είναι ένα σοβαρό βοήθημα, όμως τα μέτρα περιορισμού, οι μάσκες, η αποφυγή συγκεντρώσεων, η υγιεινή και όλα όσα έχουν ενταχθεί -βίαια και απότομα είναι η αλήθεια- στην καθημερινότητά μας, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για πολύ καιρό ακόμα, ίσως και πολλούς μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.

Ένα τρίτο στοιχείο που τίθεται και που δεν έχει αποδειχθεί, είναι η διάρκεια της ανοσίας. Οι εκτιμήσεις γίνονται με βάση την εμπειρία από άλλους ιούς. Όμως στον συγκεκριμένο κορονοϊό, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο διαρκεί η ανοσία ενός ατόμου που έχει νοσήσει, ή -πολύ περισσότερο- που έχει εμβολιαστεί. Και -επαναλαμβάνουμε- δεν υπάρχουν ενδείξεις και βέβαια αποδείξεις, αν ο εμβολιασμένος ή ο πρώην ασθενής, εξακολουθεί να μεταδίδει τον φονικό κορονοϊό.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη του εμβολίου βιοτεχνολογίας είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των ανθρώπων να αρρωστήσουν με το COVID-19. Όμως δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εμποδίζει τους ανθρώπους να μεταφέρουν τον ιό «παροδικά» και ενδεχομένως να μολύνουν άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε ο Dr Tal Zaks.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς εμβολιάζουμε, για να μην ερμηνεύσουμε υπερβολικά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός της Moderna σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Όταν ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό, δεν θα έχουμε επαρκή συγκεκριμένα δεδομένα για να αποδείξουμε ότι αυτό το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση».

«Πιστεύω ότι μειώνει τη μετάδοση; Απολύτως ναι και το στηρίζω στην επιστήμη. Αλλά δεν υπάρχει απόδειξη γι' αυτό και νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην αλλάζουμε συμπεριφορές μόνο με βάση τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Dr Zaks έρχονται να αναδείξουν το γεγονός πως το εμβόλιο θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για να προφυλαχθούν οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων και όχι ένα μαγικό βότανο. Μία «γέφυρα» που θα χρειαστεί χρόνος, μεγάλη προσπάθεια και πειθαρχία για να τη διανύσουμε με τις λίγοτερες δυνατές απώλειες.

Οι Moderna, Pfizer-BionTech και Astrazeneca-Οξφόρδη, έχουν αναπτύξει εμβόλια που, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τα πειραματικά στάδια που εφάρμοσαν, προσφέρουν 90% και πλέον αποτελεσματικότητα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας