ΥΓΕΙΑ

Yποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ελλάδα: Αλήθειες, μύθοι και fake news

Yποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ελλάδα: Αλήθειες, μύθοι και fake news
Pixabay

Τι προβλέπει η νομοθεσία, τι αναφέρει το Σύνταγμα, τι δηλώνουν οι ειδικοί και ποια διλήμματα τίθενται σε όσους αρνηθούν;

Τις τελευταίες ημέρες παρά το γεγονός ότι η προμήθεια των εμβολίων δίνει τεράστιες ελπίδες ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για να τελειώσει επιτέλους αυτή η περιπέτεια με την πανδημία του κορονοϊού, υπάρχουν ορισμένοι που κινούνται βεβαίως στα όρια του ψεκασμού και οι οποίοι συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους πολίτες με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τα εμβόλια…

Το καινούργιο παραμυθάκι – θρίλερ που έχουν σκαρφιστεί αναφέρει ότι το «κατεστημένο» προωθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα σκοτεινών δυνάμεων που θέλουν να μας ελέγχουν και διάφορες τέτοιες τρομολαγνικές ιστορίες οι οποίες κινούνται στη σφαίρα της ασυναρτησίας και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά σημεία της πληροφόρησης. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί επισήμως, περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού αναμένονται να έρθουν στην χώρα μας και να διατεθούν στους πολίτες στις αρχές του 2021, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δυο δόσεις που αντιστοιχούν για τον καθένα από εμάς πρόκειται να καλυφθούν επαρκώς. Επίσης όπως είπε ο κ. Πέτσας στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας.

Βεβαίως όπως συμβαίνει κάθε φορά τα γνωστά-άγνωστα τρολ του διαδικτύου έχουν ξεσαλώσει ιντερνετικά ότι η κυβέρνηση θέλει να μας επιβάλλει κατά τρόπο αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και δημιουργούν με αυτό τον τρόπο μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί αντιδημοκρατικότητας κλπ κλπ. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση είναι νομικά κατοχυρωμένη για κάθε ενδεχόμενο, ενώ δεν έχει επιβάλλει καμία υποχρεωτικότητα στον γενικό πληθυσμό. Δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο θα αλλάξει στο μέλλον, πάντως μέχρι τώρα δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά. Για την ακρίβεια ο νόμος 4675/2020 που ψηφίστηκε εν μέσω της πανδημίας στις 11 Μαρτίου φέτος (ΦΕΚ 54/Α) περί «πρόληψης, προστασίας και προαγωγής της υγείας» αναφέρει στο άρθρο 4, παρ. 3β επί λέξει ότι «σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια».

Συμπέρασμα: Επιβολή υποχρεωτικότητας όπως θέλουν να την ερμηνεύουν κάποιοι ΔΕΝ υπάρχει. Το δικαίωμα στο κράτος να αποφασίζει ότι για συγκεκριμένους λόγους κάποιες ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν είναι ένα άλλο πράγμα. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ορίζεται για συγκεκριμένη «ομάδα πληθυσμού» και όχι για το σύνολο της κοινωνίας λοιπόν.

Κάθε χώρα της ΕΕ/του ΕΟΧ εφαρμόζει δικό της πρόγραμμα ανοσοποίησης. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ προβλέπουν εθελοντικό εμβολιασμό. Σε 12 χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ, ο εμβολιασμός των παιδιών για ορισμένες ασθένειες είναι υποχρεωτικός, αν και τα εμβόλια που ορίζονται ως υποχρεωτικά διαφέρουν μεταξύ των χωρών αυτών. Οι χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ έχουν επιτύχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη με τα σχήματα υποχρεωτικού και εθελοντικού εμβολιασμού. Κάθε χώρα μπορεί να αποφασίζει εάν ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός ή εθελοντικός στην επικράτειά της. Οι εθνικές κυβερνήσεις συνεκτιμούν παράγοντες όπως τα συστήματα υγείας τους, τα νομικά τους συστήματα και τα πολιτισμικά πρότυπα.

Το ισχυρότερο επιχείρημα κατά των τρολ του διαδικτύου και των συνωμοσιολόγων είναι η ίδια η Ιστορία της Ανθρωπότητας: Φανταστείτε να μην υπήρχε Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού στην παιδική ηλικία. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν στην Ελλάδα δεν εφαρμοζόταν ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β στις ομάδες υψηλού κινδύνου (με Υπουργική Απόφαση το 1991). Σκεφτείτε ψύχραιμα ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν το 1976 που παρασκευάσθηκε το τριπλό εμβόλιο MMR κατά της ιλαράς, ερυθράς, και παρωτίτιδας, δεν γινόταν υποχρεωτικό για τον ελληνικό παιδικό πληθυσμό με εγκύκλιο το 1989.

Αυτό που είναι βέβαιον είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει άμεσα μια εκστρατεία ενημέρωσης του ελληνικού λαού για όλα τα δεδομένα προκειμένου οι πολίτες να είναι καλά ενημερωμένοι και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την αποδοτικότητα των εμβολίων και για την αδιαμφισβήτητη ανάγκη του εμβολιασμού.

Παράλληλα, για να μπορέσει να δημιουργηθεί ανοσία στον πληθυσμό (η αποκαλούμενη ανοσία της αγέλης), θα υπάρξουν από την Πολιτεία κίνητρα για τον εμβολιασμό και κάποιοι που δεν θα έκαναν το εμβόλιο να παρακινηθούν και να το κάνουν. Πάνω λοιπόν σε αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε να προβλεφθεί για παράδειγμα ότι σε καθεστώς καραντίνας, θα είναι ελεύθεροι να κυκλοφορήσουν χωρίς κανένα περιορισμό όσοι είναι εμβολιασμένοι. Αυτό είναι ένα κίνητρο με σκοπό να μη αφεθεί όλη η δημόσια υγεία στην καλή θέληση του καθενός, αλλά να υπάρξει το κρίσιμο ποσοστό που θα φτάσει η κοινωνία στην ανοσία.

Είναι αδιανόητο να σκεφτόμαστε ότι θα μπορούν να ταξιδεύουν συμπολίτες μας εν μέσω πανδημίας χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνο για τις δεκαετίες από το 1960 έως 2009 οι μετακινήσεις έχουν εκατονταπλασιασθεί! Κάθε χρόνο ταξιδεύουν 600 εκατομμύρια άνθρωποι και 15-50% νοσούν μακριά από την χώρα τους. Μπορεί κάποιος ή κάποιοι να ρισκάρουν κάτι τέτοιο;

Επειδή ορισμένοι έχουν έφεση στα fake news σημειώνουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας δεν είπε ποτέ ότι το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό στην Ελλάδα. Για να είμαστε ακριβείς ο κ. Πέτσας σε δημόσιες τοποθετήσεις του είπε: «Η κατεύθυνση θα είναι να το κάνει όποιος θέλει. Αν χρειαστεί να έχουμε κάτι πιο αυστηρό θα το δούμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού για να δημιουργηθεί ανοσία. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω και θα πειστούν οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο».

Ευτυχώς η παγκόσμια Ιστορία και η επιστημονική κοινότητα προχώρησαν χωρίς να ακούν τις φωνές των ψεκασμένων. Άλλως θα πιστεύαμε ακόμα ότι η γη είναι επίπεδη και δεν γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Ευτυχώς αυτά τα διλήμματα έχουν απαντηθεί επαρκώς…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Έτσι «λαδώνει» τους Ευρωπαίους – Μοιραία για τον Ελληνισμό η Ε.Ε. της Γερμανίας