ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Αίτημα στην ΕΕ για έγκριση από Pfizer και BioNTech

Εμβόλιο κορονοϊού: Αίτημα στην ΕΕ για έγκριση από Pfizer και BioNTech

Εμβόλιο κορονοϊού: Άλλο ένα βήμα προς την έγκριση του εμβολίου έκαναν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech που υπέβαλαν αίτηση έγκρισης στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters οι δύο εταιρείες έχουν ήδη υποβάλει αντίστοιχο αίτημα σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η εταιρεία Moderna , η οποία υπέβαλε αίτημα στον αμερικανικό FDA που θα συνεδριάσει γι’ αυτό στις 17 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ότι και αυτή σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα έγκρισης στις ευρωπαϊκές αρχές .

Στα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσαν Pfizer και BioNTech στις 18 Νοεμβρίου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν της τάξης του 95% χωρίς να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλειά του «αυξάνοντας τις πιθανότητες για να πάρουν το “πράσινο φως” από ΗΠΑ και ΕΕ μέσα στον Δεκέμβριο».

Η Pfizer/BioNTech έχει υποβάλλει αίτηση στον αμερικανικό FDA για λήψη επείγουσας έγκρισης κυκλοφορίας από τις 20 Νοεμβρίου και πλέον ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αναμένεται να δώσει την έγκρισή του στις 10 Δεκεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η κυκλοφορία του εμβολίου.

Το εμβόλιο BNT162b2 των εταιρειών Pfizer και BioNTech απαιτεί αποθήκευση και μεταφορά στους -70 ºC. Γι' αυτό το σκοπό, έχουν διαμορφωθεί ειδικές συσκευασίες μεταφοράς που περιέχουν ξηρό πάγο ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται από τους -70ºC έως τους +10 ºC.

Με την αναπλήρωση ξηρού πάγου τα εμβόλια μπορούν να διατηρηθούν έως και 15 ημέρες σε αυτές τις συνθήκες. Ακολούθως, τα εμβόλια μπορούν να ξεπαγώσουν και να διατηρηθούν στο ψυγείο για 5 ημέρες. Ειδικές συσκευές συνεχούς καταγραφής της θερμοκρασίας χρησιμοποιούνται σε όλα τα βήματα που αναλύθηκαν ώστε να εντοπιστούν τυχόν αποκλίσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο για τα Χριστούγεννα - Το όριο των ατόμων και τα SMS για... ρεβεγιόν