ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το ανοσοποιητικό και πώς θα το βοηθήσουμε εν μέσω Covid-19

Τι είναι το ανοσοποιητικό και πώς θα το βοηθήσουμε εν μέσω Covid-19

Καθημερινά, ο οργανισμός μας έρχεται σε επαφή με εκατομμύρια «αόρατους» μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί με «γυμνό» μάτι.

Ανάμεσα σε αυτούς, συγκαταλέγονται τα μικρόβια, τα βακτήρια, οι ιοί και τα παράσιτα, οι παθογόνοι «εισβολείς» που προσπαθούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του οργανισμού για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, διαταράσσοντας συγχρόνως την ομαλή λειτουργία του. Μάλιστα, ο «πρωταγωνιστής» του 2020, δηλαδή ο κορονοϊός, ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία και μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τα υπόλοιπα μικρόβια που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ακόμη και αν οι δυσάρεστες ειδήσεις που σχετίζονται με τον Covid-19 μας έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας, ενισχύοντας με κάθε τρόπο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ανοσοποιητικό, δηλαδή η φυσική «ασπίδα» του οργανισμού, είναι ένας πολυσύνθετος μηχανισμός ιστών και οργάνων, τα οποία συνεργάζονται για την παραγωγή ειδικών κυττάρων που αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, όταν αυτοί εισβάλλουν στο σώμα μας.

Ωστόσο, για να μπορέσει το ανοσοποιητικό να ανταποκριθεί σε αυτόν τον απαιτητικό ρόλο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οφείλουμε να του παρέχουμε τα θρεπτικά «εφόδια» που χρειάζεται και να ακολουθούμε έναν τρόπο ζωής, ο οποίος θα διευκολύνει το έργο του. Εάν αναρωτιέστε πώς θα το καταφέρουμε, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε, για να διαφυλάξουμε την υγεία του ανοσοποιητικού μας, εν μέσω πανδημίας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό;

Πριν περάσουμε στους τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουμε τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, χρειάζεται πρώτα να γνωρίζουμε τους λόγους που το καθιστούν ευάλωτο. Η ηλικία, οι καθημερινές συνήθειες, η διατροφή, ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει ή κάποιο χρόνιο νόσημα, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν, είτε αρνητικά είτε θετικά, τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Με άλλα λόγια, όσοι από εμάς είμαστε επιρρεπείς σε διατροφικές… ατασθαλίες ή ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, όσοι έχουμε χάσει επαφή με τη φυσική άσκηση και ταλαιπωρούμαστε καθημερινά από αυπνίες ή έντονο στρες, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούμε από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, αφού το ανοσοποιητικό μας δεν είναι αρκετά δυνατό και «ξεκούραστο» για να την αντιμετωπίσει.

Πώς θα αποκτήσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό;

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως μία ισορροπημένη, ποικίλη διατροφή και ένας ωφέλιμος τρόπος ζωής, διαμορφώνουν τις ιδανικές συνθήκες για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Ωστόσο, πόσο σίγουροι είμαστε ότι αρκούν για να μην νοσήσουμε; Σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμη και μία προσεκτική διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, δενείναι συχνά ικανή να παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του, πολύ περισσότερο για να αποδώσει τα μέγιστα σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Συνεπώς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε με τον καλύτερο τρόπο το ανοσοποιητικό μας και να κάνουμε την άμυνα του οργανισμού μας κατά το δυνατόν απροσπέλαστη, είναι να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας το «θαυματουργό» νορβηγικό μουρουνέλαιο Möller’s. Πρόκειται για μία ευεργετική σύνθεση, (πλούσια σε φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέαβιταμίνες D, Α και Ε) η οποία παράγεται από ψάρια που αλιεύονται στο αρκτικό αρχιπέλαγος Lofoten. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, της όρασης και της καρδιάς, ενώ συγχρόνως «θωρακίζει» τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος με τον πιο φυσικό τρόπο. Είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής ειδικά σχεδιασμένο για να καλύπτει όλους τους οργανισμούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ υπάρχει διαθέσιμο και ως ψαράκι – ζελεδάκι για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Πραγματοποιώντας μία ολοκληρωμένη προσπάθεια

Για να μπορεί το ανοσοποιητικό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και γρήγορα τους παθογόνους «εισβολείς», είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια που θα το ενισχύει από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να εμπλουτίσουμε τα γεύματά μας με θρεπτικά υλικά ή να λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Χρειάζεται να είμαστε συνεπείς στο καθιερωμένο «ραντεβού» μας με τη σωματική άσκηση, να παρέχουμε στον οργανισμό τον 8ωρο αναζωογονητικό ύπνο που θα τον βοηθήσει να ανακάμψει έπειτα από μία δύσκολη ημέρα και να περιορίσουμε ή να απαλλαγούμε από συνήθειες που βλάπτουν την υγεία μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ακολουθώντας αυτά τα μικρά και απλά βήματα, όχι μόνο θα τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας, αλλά θα απολαμβάνουμε καθημερινά μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τέλος, μπορεί η παρούσα περίοδος να είναι μία «πρόκληση» για όλους, όμως είναι στο χέρι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αισθανόμαστε καλύτερα. Ακριβώς γι’ αυτό, δεν παραβλέπουμε τις συστάσεις των ειδικών για τα μέτρα προστασίας, να παραμένουμε πιστοί σε μία σχολαστική προσωπική υγιεινή και να ενισχύουμε καθημερινά την «άμυνα» του οργανισμού μας με το αυθεντικό μουρουνέλαιο Möller’s!