ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη κορονοϊού: Στο μικροσκόπιο άλλα 10 δείγματα στην Ελλάδα

Μετάλλαξη κορονοϊού: Στο μικροσκόπιο άλλα 10 δείγματα στην Ελλάδα
INTIME

Η μετάλλαξη του κορονοϊού εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες που μελετούν ακόμα 10 δείγματα μετά τον εντοπισμό των δύο «ορφανών» κρουσμάτων σε Κάτω Πατήσια και Ηράκλειο.

Τα δύο κρούσματα αυτά εντοπίστηκαν τυχαία, όπως γράφει η Καθημερινή, με το μεταλλαγμένο κρούσμα να ανιχνεύεται στο Ηράκλειο επειδή το εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης είναι εξοπλισμένο με αντιδραστήρια που δείχνουν τη διαφορά που προκαλεί το βρετανικό στέλεχος.

Όσον αφορά το δείγμα από τα Κάτω Πατήσια αυτό συνελέγη από την Α΄ Υγειονομική Περιφέρεια που στέλνει την εξέταση των τεστ μοριακού ελέγχου στο Κέντρο Γονιδιωματικής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το δείγμα του ασθενούς από το κέντρο της Αθήνας είχε μεγάλο ιικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών σε Γυμνάσια, Λύκεια