ΥΓΕΙΑ

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: 200.000 άνθρωποι χωρίς δωρεάν ιατρική περίθαλψη στο Μενίδι

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: 200.000 άνθρωποι χωρίς δωρεάν ιατρική περίθαλψη στο Μενίδι

Σε υγειονομική «βόμβα», η οποία αφήνει στο έλεος του Θεού χιλιάδες συμπολίτες μας εξελίσσεται η λήξη της σύμβασης ανάμεσα στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και στο Κέντρο Υγείας Αχαρνών. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για το τι ισχύει πλέον.

Ο Δήμος Αχαρνών βρίσκεται σε ολικό lockdown εδώ και λίγες ημέρες ωστόσο μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής είναι αντιμέτωπη από τις 5 Φεβρουαρίου με έναν ακόμα εφιάλτη: Την έλλειψη της δωρεάν ιατρικής περίθαλψης!

Το Newsbomb.gr καταγράφει τα γεγονότα που συνέβησαν πριν φτάσουμε στο σημείο της αγωνίας χιλιάδων συμπολιτών μας και πως μια συγχώνευση που έφερε χαμόγελα πριν από περίπου δυο χρόνια έφερε πλέον τους κάτοικους της πόλης των Αχαρνών και των γύρω περιοχών στο σημείο να στερούνται τα βασικά και αυτονόητα αγαθά, όπως η πρόσβαση στη δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

Η συγχώνευση που έφερε χαμόγελα

Στις 22 Απριλίου του 2019, οι δυο δομές υγείας που απείχαν ένα χιλιόμετρο μεταξύ τους, συγχωνεύθηκαν με σκοπό να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ιατρικής ποιότητας προς τους κατοίκους των Αχαρνών και των γύρω περιοχών.

Έτσι το Κέντρο Υγείας Αχαρνών και η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού (διαχειριστρια της οποίας είναι η Α.Ε.Μ.Υ Α.Ε.), συγχωνεύθηκαν σε μια σπουδαία κίνηση.

Ο τότε υφυπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνιζε ότι η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού διαθέτει άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό εργαστηριακής διάγνωσης, απεικονιστικών εξετάσεων (αξονικός και μαγνητικός τομογράφος), φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης, ενώ προσφέρει δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, αξιοποιώντας προϋπάρχουσες υποδομές που υπολειτουργούσαν και επιβάρυναν οικονομικά τους πολίτες.

Η Πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 2005 υπό τη διεύθυνση της ΑΕΜΥ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας). Πρόκειται για μια εξαιρετική δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με υψηλή επισκεψιμότητα κυρίως από περιοχές των βορείων συνοικιών του Λεκανοπεδίου, με πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού, και πληθώρα ιατρικών ειδικοτήτων. Εως και σήμερα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν την επίσκεψή τους σε γιατρό (10 ευρώ η επίσκεψη).

Η Πολυκλινική έχει συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως προς το διαγνωστικό μέρος της λειτουργίας της, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι σήμερα καταβάλλουν συμμετοχή για τις εξετάσεις, όπως και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Για τις υπηρεσίες φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν εξ ολοκλήρου το αντίτιμο.

Να σημειωθεί πως το Κέντρο Υγείας Αχαρνών δεν είχε κανένα αντίτιμο εισόδου.

Η αποδέσμευση της συλλειτουργείας

Λίγο πριν φύγει ο Σεπτέμβριος του 2020, η ΑΕΜΥ ΑΕ ανακοίνωσε πως η σύμβαση της συλλειτουργίας με το Κέντρο Υγείας Αχαρνών έληξε, κάτι το οποίο σήμαινε πως θα επέστρεφε στις παλιές του εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, η ΑΕΜΥ ανακοίνωσε πως θα προσέθετε νέες, υψηλής ποιότητας υπηρεσίας, στην κλινική μιας και θα είχε όλη την έκταση των εγκαταστάσεων προς εκμετάλλευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ένα πρότυπο κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Αποκατάστασης Αποθεραπείας που άρχισε να λειτουργεί το 2004, μπαίνει σε μια νέα φάση πλήρους επαναδραστηριοποίησης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα η λειτουργία της Πολυκλινικής αποδεσμεύθηκε από τη συλλειτουργία με το ΚΥ Αχαρνών που σύντομα θα μετακομίσει σε άλλες εγκαταστάσεις, πιθανότατα στον αστικό ιστό του Δήμου.

Η Πολυκλινική λειτουργεί καθημερινά 8.00-20.00 και για να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνείτε στο τηλεφωνικό κέντρο 210.2420.000. Τα ραντεβού προγραμματίζονται σε πολύ σύντομο χρόνο και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υψηλών προδιαγραφών. Η επίσκεψη των ιατρών είναι 10 ευρώ και η Πολυκλινική δέχεται τόσο παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ όσο και ιδιώτες που θέλουν να καλύψουν εξ ιδίων το κόστος της θεραπείας τους.

Στην Πολυκλινική λειτουργούν Ιατρεία με τις παρακάτω ειδικότητες:

Γενικής Ιατρικής
Παθολογίας
Ορθοπεδικής
Δερματολογίας
Καρδιολογίας
Οφθαλμιατρικής
Πνευμονολογίας
Νευρολογίας
Ωτορινολαρυγγολογίας
Γυναικολογίας
Γενικής Χειρουργικής
Οδοντιατρικής
Ακτινοδιαγνωστικά Εργαστήρια
Εργαστήρια Βιοπαθολογίας
Επιδίωξη να προστεθούν και νέες περισσότερες ειδικότητες στο άμεσο μέλλον.

Σύντομα θα παρουσιάσουμε και πολύ ενδιαφέροντα «πακέτα ιατρικής φροντίδας» για πρόσληψη και γενικό έλεγχο για τον Άνδρα, την Γυναίκα, το Παιδί, σε εξαιρετικές και πολύ προσιτές τιμές.

Είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία η Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Εξοπλισμένη με εξαιρετικά όργανα και ειδικά μηχανήματα, διευθύνεται από τον γνωστό φυσίατρο Σπύρο Σπύρου, πλαισιούμενο από 3 έμπειρους φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο και κατάλληλο βοηθητικό προσωπικό. Δέχεται τόσο παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ όσο και ιδιώτες που θέλουν να καλύψουν εξ ιδίων το κόστος ή την επέκταση της θεραπείας τους».

Χωρίς δωρεάν περίθαλψη 200.000 άνθρωποι!

Κάπου εδώ ξεκινούν και τα προβλήματα.

Με επίσημη ενημέρωση, το Κέντρο Υγείας Αχαρνών, μεταφέρεται στις παλιές εγκαταστάσεις αλλά δεν θα λειτουργήσει για τους κατοίκους αλλά μόνο ως εμβολιαστικό κέντρο.

Σε απλή μετάφραση σημαίνει πως οι κάτοικοι των Αχαρνών ή των γύρω περιοχών θα πρέπει είτε να πληρώσουν 10 ευρώ ως αντίτιμο στην Πολυκλινική Αχαρνών είτε θα πρέπει να αναζητήσουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη εκτός του Δήμου τους! Να σημειωθεί πως στο Μενίδι ζουν 150.000 άνθρωποι ενώ άλλοι 50.000 υπολογίζεται πως εξυπηρετούνται από τις γύρω περιοχές.

Φυσικά τα 10 ευρώ ως αντίτιμο για τις υπηρεσίες της ΑΕΜΥ δεν είναι υψηλό ωστόσο κάθε πολίτης έχει ως αναφαίρετο δικαίωμα την δωρεάν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Να σημειώσουμε πως παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζονται λόγω των εμβολιασμών στη χώρα μας και σε άλλα Κέντρα Υγείας, όπως σε εκείνα του Αιγάλεω, της Ηλιούπολης αλλά και στου Ζωγράφου.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα.

Μιλάμε για μια υγειονομική «βόμβα», καθώς ο Δήμος Αχαρνών είναι στο «κόκκινο» από τα πολλά κρούσματα του κορονοϊού και αν οι δημότες του ξεκινήσουν την μετακίνηση εκτός των ορίων Δήμου, δεν αποκλείεται ένα νέο κύμα διασποράς του ιού.

Από την άλλη, εφόσον το Μενίδι παρουσιάζει υψηλό ιικό φορτίο, τότε η λογική υπαγορεύει πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ιατρική περίθαλψη σε δημότες με άλλα προβλήματα υγείας εντός ορίων Δήμου...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών σε Γυμνάσια, Λύκεια