ΥΓΕΙΑ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της Αττικής: «Ξεμένουν» από ΜΕΘ, ποια θα λειτουργούν ως Covid

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της Αττικής: «Ξεμένουν» από ΜΕΘ, ποια θα λειτουργούν ως Covid
AP Photo

Στην πιο δύσκολη κατάσταση από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται το σύστημα υγείας στην Αττική, με τα νοσοκομεία να δέχονται τρομερή πίεση, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τα όριά τους, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Κι ενώ διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τη βρετανική μετάλλαξη να διασπείρεται ταχύτατα σε όλη τη χώρα και το ιικό φορτίο να μην μειώνεται, παρά τα διαδοχικά lockdown και τους επαναλαμβανόμενους περιορισμούς στις μετακινήσεις, δεν παύει να υφίσταται η ανάγκη για κάλυψη των αναγκών και όσων χρήζουν νοσηλείας ή περίθαλψης για άλλους - πλην του κορονοϊού - λόγους.

Ο αυξανόμενος τις τελευταίες ημέρες αριθμός των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων και την εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ειδικά για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είναι, όπως το χαρακτήρισε και ο ίδιος «ακραίο», είχε εφαρμοστεί τον Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και κρίθηκε αναγκαίο να τεθεί σε ισχύ και τώρα στην Αττική.

«Η πίεση πλέον στο ΕΣΥ όσον αφορά την Αττική, βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο. Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του. Δυστυχώς, νεότεροι άνθρωποι φτάνουν στη διασωλήνωση, παρότι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα», είπε, αναφέροντας ότι οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ κλίνες ανέρχονται σε 431 ενώ 1.528 ασθενείς με covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Κατά τον υπουργό, ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής τις τελευταίες 19 ημέρες, οπότε και χρειάστηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες covid, φτάνοντας συνολικά τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ covid, φτάνοντας στις 319 (σημειώνοντας αύξηση 40%), εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης - Η αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ακόμη 29 κλίνες ΜΕΘ-COVID:

- 12 στον Ευαγγελισμό

- 10 στο Τζάνειο

- 7 στο Ασκληπιείο

Ειδικότερα, στην Αττική από 168 το Νοέμβριο, αυξάνονται σε 348 οι ΜΕΘ Covid κλίνες, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση 107%.

Ακόμη, όπως είπε ο υπουργός, με δεδομένο ότι το Ε.Σ.Υ. πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid, η αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η εξής:

1. Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ.

Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.

2. Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του.

Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.

3. Το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

4. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας. «Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δε θα μείνει αβοήθητος», είπε ο υπουργός.

5. Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

«Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική. Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται κομβικής σημασίας στη παρούσα φάση και το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας», σημείωσε ο υπουργός, ενώ κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν, να τηρούν τα μέτρα και να μην χαλαρώνουν, καθώς «βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο αυτής της επιδημίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.