ΥΓΕΙΑ

Kατάψυξη εμβρύων: Τι είναι και πώς γίνεται

Kατάψυξη εμβρύων: Τι είναι και πώς γίνεται
pexels.com

Βοηθά στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης; 

Η πρώτη φορά, που επιστήμονες κατέψυξαν έμβρυο ανάγεται στο μακρινό 1972. Τότε ανακοινώθηκε η κατάψυξη εμβρύων από ποντίκι.

Το επόμενο έτος μάλιστα γεννήθηκε και το πρώτο μοσχαράκι, το οποίο προήλθε από την μεταφορά στη μήτρα αγελάδας κατεψυγμένου εμβρύου.

Η πρώτη εγκυμοσύνη προερχόμενη από κατεψυγμένο έμβρυο επετεύχθη σε άνθρωπο το 1983. Η εγκυμοσύνη αυτή όμως δεν κατέληξε σε τοκετό, καθότι το κύημα απεβλήθη στις 24 εβδομάδες κύησης, λόγω χοριοαμνιονίτιδος (μικροβιακής λοίμωξης στο αμνιακό υγρό και στις μεμβράνες, που περιβάλλουν το έμβρυο).

Το 1984 όμως ανακοινώθηκε από Ολλανδούς επιστήμονες και ο πρώτος τοκετός μετά από εγκυμοσύνη, που προέκυψε από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου στη μήτρα γυναίκας.

Έκτοτε, τόσο η κατάψυξη σπερματοζωαρίων, όσο και η κατάψυξη εμβρύων ενσωματώθηκαν στην πάγια κλινική πρακτική σε ό,τι αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Πλέον μάλιστα όλο και σημαντικότερη θέση στις διαδικασίες αυτές λαμβάνει σταδιακά και η κατάψυξη ωαρίων.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr