ΥΓΕΙΑ

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων της Μιτροειδούς Βαλβίδας

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων  της Μιτροειδούς Βαλβίδας

Παγκοσμίως, οι πιο συχνές παθήσεις καρδιακών βαλβίδων είναι αυτές της Μιτροειδούς βαλβίδας, οι οποίες απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Για τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, το ρόλο της έγκαιρης διάγνωσης κυρίως όμως για τις νέες, αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισής τους, μας μιλά ο Δρ. Απόστολος Ρουμπελάκης, MD, PhD, FETCS, Ειδικός ρομποτικής και ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής, Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Συνεργάτης Καρδιοχειρουργός Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Οι παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας είναι οι συχνότερες παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων. Είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες, με τη διαδικασία της διάγνωσης να γίνεται, πλέον, ολοένα και ευκολότερη. Παράλληλά, η έγκαιρη αντιμετώπισή τους έχει τεράστια σημασία αφού μπορεί να επαναφέρει τη λειτουργία της καρδιάς στα απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα.

Μιτροειδής Βαλβίδα | Περιγραφή:

Η Μιτροειδής βαλβίδα βρίσκεται στο εσωτερικό της καρδιάς. Χωρίζει δύο καρδιακές κοιλότητες, τον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία. Στον αριστερό κόλπο «συγκεντρώνεται» το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα όπως εξέρχεται από τους πνεύμονες. Στη συνέχεια το αίμα αυτό, περνώντας μέσα από τη μιτροειδή βαλβίδα, καταλήγει στην αριστερή κοιλία, η οποία αναλαμβάνει να το κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα και τα όργανά μας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι για να έχουμε σωστή καρδιακή λειτουργία η μιτροειδής βαλβίδα θα πρέπει να ανοίγει και να κλείνει επαρκώς και με ακρίβεια κατά τη διάρκεια του καρδιακού κύκλου.

Παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας και έγκαιρη διάγνωση:

Οι συνηθέστερες παθήσεις είναι η ανεπάρκεια (όταν η βαλβίδα δεν κλείνει τελείως ενώ θα έπρεπε να είναι κλειστή) και η στένωση (όταν η βαλβίδα δεν ανοίγει τελείως ενώ θα έπρεπε να είναι ανοικτή). Η συχνότερη αιτία δυσλειτουργίας της μιτροειδούς είναι η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας και η ρήξη χορδών που τη συγκρατούν. Δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσουν επίσης η ενδοκαρδίτιδα, η ρευματική νόσος, η διάταση των καρδιακών κοιλοτήτων κ.α. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καταλυτικό ρόλο στην πιθανότητα επιτυχίας οποιασδήποτε χειρουργικής παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς (τρίπλεξ) αποτελεί μια απλούστατη και ευρέως διαδεδομένη εξέταση που μπορεί να μας δείξει τυχόν διαταραχές της μιτροειδούς βαλβίδας.

Συμπτώματα των παθήσεων της Μιτροειδούς Βαλβίδας:

Οι παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα για πολλά χρόνια. Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα, συνήθως η νόσος είναι προχωρημένη. Συνηθέστερα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, το λαχάνιασμα σε μικρή προσπάθεια, η εύκολη κόπωση ή και οι ταχυκαρδίες.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr